Само една фирма подаде оферта и внесе депозит за участие в обявената от общината процедура за приватизация на „Топлофикация-Шумен” ЕАД. Това е израелската фирма "Телемения" ЛТД. Срокът за подаване на офертите изтече в 15.00 часа днес.

Останалите три фирми, които купиха документация - „ПИРИН ВАТ" ООД - гр. София, "БИО ПАУЪР" АД - гр. София и „ГЕРРАД” АД – Русе, не подадоха оферти.
Утре ще бъде отворена офертата на „Телемения” и комисията ще започне разглеждането й по същество.

Припомняме, че решението за приватизацията на ТЕЦ-а беше взето на извънредната сесия на 11 октомври, а в края на месеца на 30 октомври бе обнародвано и в Държавен вестник. В същия ден на сесия бяха избрани общинските съветници Иван Иванов, Сюлейман Бакиев и Светлозар Петков за членовете на седемчленната комисия по организацията и провеждането на приватизацията на „Топлофикация-Шумен“ ЕАД.

Началната конкурсна цена е 100 хил.лв, като кандидат-купувът ще трябва да поеме и натрупаните вече към 20 млн. лв задължения на дружеството.

„Такова е решението на инвеститорите, партньорите ни от руска страна“, заяви за ШУМ.БГ Илко Йоцев, предствител на „Биопауър“ - една от фирмите, които заявиха инвестиционни намерения към ТЕЦ-Шумен още през лятото. „Документацията по приватизацията е изключително професионално направена, но инвеститорите не получиха ясен отговор от българското законодателство“, допълни още Йоцев. Според него липсата на дългосрочни договори за изукупване на т. нар. "кафява енергия", цената за тази година, сроковете, са спрели намерението на „Био пауър“ да вложи обещаните 50 милиона евро, както и да поеме дълга на ТЕЦ-а към „Булгаргаз“.

„За мен сметката, като инвеститор, не излиза – за колко години и дали въобще ще ми се върне инвестицията“, заяви Йоцев.

На въпрос кои са руските партньори на фирмата, Илко Йоцев не даде категоричен отговор, позовавайки се на търговски съглашения и липсата на съгласие от тяхна страна. По информация на ШУМ.БГ става въпрос за дъщерната компания на „Газпром нефт“ - сръбската „НИС Петрол“. 
ШУМ.БГ