„2012-та година бе трудна, сложна, напрегната и в същото време успешна за функционирането и развитието на общината“, заяви кметът Красимир Костов на последния брифинг за годината и очерта приоритетите за настъпващата Нова година.

„На базата на резултатите от 2012, за следващата 2013-та си поставяме три основни приоритета – да гарантираме, чрез бюджет 2013, устойчивото и нормално функциониране на общината, на всички структури, звена и програми“. Като цел №2 градоначалникът посочи „сериозната и упорита работа по довършването на започнатите европроекти и стартирането на новите“, визирайки освен водния цикъл и трите големи проекта в сферата на туризма и онкодиспансера. Третият приоритет за общинската администрация през следващата година ще бъде активната работа по кандидатурата на града ни за европейска столица на културата.

Заедно с Костов, в последната за годината пресконференция, обобщение на своята работа направиха и неговите заместници Иван Йонков, Митко Киров, Живка Тонева, Александър Генчев и Седат Кадир.

Инженер Иван Йонков илюстрира с няколко примера направеното през годината, сред които завършената програма за рехабилитацията на пътната мрежа с акт 15 за лотове 1 и 2, както и очакването на актовете за 5-ти и 6-ти лот. „Само за 3 и 4 лот сме възложили една допълнителна експертиза върху  част от извършените ремонти, които представляват по-малко от 0,5% от цялото изпълнение, тъй като възникнаха въпроси по начина за отчитането на извършената работа“, уточни зам.-кметът. Той увери, че въпреки изоставането и забавянето на ремонта на улици с остатъка от 1,4 млн.лв., процедурата ще приключи през януари. Йонков спомена и за подписания договор за 3-та клетка на сметището в ”Дивдядово”, втория етап на водния цикъл, газифицирането на НУ „Княз Борис”, завършения обект за деца с увреждания на ул. „Раковска“, на бившето училище „Гео Милев“. За несвършените задачи Йонков изтъкна като причина липсата на средства и кризата.

Зам.-кметът Седат Кадир се спря на социалните програми и проекти в партньорство с Агенцията за социално подпомагане, социалното министерство, УНИЦЕФ, с реализацията, на които е осигурена заетост през годината на близо 500 души в Шуменско. По отношение на здравеопазването той каза, че не може да се похвали и даде пример със закрития кожен диспансер и сградата на белодробната болница.

Зам.-кметът по финанси Александър Генчев се похвали с изпълнението на данъчните приходи, които към вчерашна дата са над 90%. От плануваните  6,431 млн. лв. са събрани 6,384 млн.лв. Той коментира, че данъчната тежест за идната година не е голяма и парите ще допринесат за покриване на много разходи в общината. В същото време Генчев отчете, че през тази година има „много, много ниска инвестиционна активност. Постъпленията от продажба на дълготрайни активи са 7,6%, на земя - 36,8%, и от нематериални активи -33,3%“. Общината изпраща старата 2012 със задължения от 1,4 млн. лв. към фирми, които ще се плащат през новата година.

Цялостната издръжка на извънучилищните звена – ОДК и УСШ, транспортът на учениците до средищните училища, финализирането на проекта за модернизация на детските градини и три училища - отчете като успех зам.-кметът по образование и култура Живка Тонева. Тя заяви, че кризата не е повлияла на реализацията на културните събития като подчерта, че са проведени всички национални, регионални и общински прояви от календара на общината. В областта на спорта и тази година са подпомогнати 32-та спортни клуба. 

Според зам.-кмета Митко Киров, продажбата на общинска собственост възлиза на 1,2 млн. лв. и причината е липсата на  желание от страна на бизнеса да инвестира, но пък по думите му общината не е имала в последните 10 години толкова собственост, предоставена от държавата - Пети полк, Дивизията и Тежкия полк, за които вече има проявен интерес. Той обобщи още, че  през годината са разработени проекти за 92 млн.лв., от които 78 млн. - за водния цикъл. 

След брифинга кметският екип бе поздравен от деца от ЦДГ "Братя Грим", а малко по-късно Костов вдигна наздравица с пожелания за успех през новата година.

ШУМ.БГ