Готов е техническият проект за ремонта на Летния театър в Шумен. Той ще бъде финансиран с евросредства, като от общината очакват одобрените 1,6 млн. лв. да бъдат отпуснати през следващите месеци.

Това стана ясно при представянето на общинския бюджет за 2019-та вчера.

Парите за рехабилитацията на Летния театър ще дойдат от Оперативна програма "Региони в растеж", която вече финансира няколко големи проекта в Шумен - 7 милионния за кварталите и 13-милионния за 4 градски училища.

"Проектът ни за Летния театър е одобрен. Надявам се оперативната програма да пусне средствата възможно най-скоро, за да обявим  процедура и да започнем ремонта през тази година", каза за ШУМ.БГ зам.-кметът по строителство Боян Тодоров.

Главният архитект на общината Дияна Стефанова обясни, че отскоро е готов и техническият проект на обекта. Той е дело на арх. Милен Мънков.

Летният театър ще бъде с капацитет 900 места, разположени на 13 реда. Настоящата му козирка ще се запази, но ще бъде основно санирана, хидроизолирана и боядисана. Цветово отвън ще бъде решена в сиво и светло кафяво, а отвътре - в бяло. Напълно ще бъдат обновени съблекалните и сервизните помещения под сцената.

Повече промени са заложени в двора на Летния театър. Вляво от централния вход ще са касите, а вдясно ще има търговско помещение, предвидено за книжарница. Цялата северозападна част от двора ще бъде кафе-сладкарница. В съществуващата постройка в източната част пък ще се направят тоалетни.

ШУМ.БГ