Ученици от ППМГ „Нанчо Попович“ се класираха сред най-добрите в България на Националната олимпиада по техническо чертане за учебната 202/2021 г.

Във финалния кръг на Олимпиадата участваха над 70 ученици от страната, разделени в три възрастови групи.

Шумен бе представен от 7 ученици от ППМГ „Нанчо Попович“, които стигнаха до последния кръг след успешно решени задачи и разработени писмени работи на общинско и областно ниво.

Александра Янева, ученичка от 8-ми клас, стана победител на Олимпиадата в Първа възрастова група (ученици 7-8 клас). Шуменското момиче бе оценено с пълен 6,00 от национална комисия, която й присъди и най-много точки за решените задачи и направените чертежи – 60. В тази група Александра Янева бе единственият представител на Шумен.

Александра Василева, Катерина Костадинова, Айан Рамадан, Елизабет Янкова, Сава Хаджиминчев, Ивайло Иванчев се представиха във Втора състезателна група, която е за ученици 10-12 клас.

В конкуренцията на 44 участници десетокласничката Александра Василева зае второ място с отличен 6,00 и 158 точки, само с една по-малко от победителя единайсетокласникът от София Христо Сотиров.

Четвърто място зае Катерина Костадинова, която стана и лауреат от Олимпиадата по техническо чертане. Костадинова също е с оценка 6,00, но със 155 т. Катерина Костадинова, която завърши тази година средното си образование в ППМГ, получава удостоверение за отличното си представяне на състезанието и ще има възможност да кандидатства във висше училище, без да полага приемен изпит.

В крайното подреждане на Националната Олимпиада Айан Рамадан е пета с оценка 6,00 и 154 т., Елизабет Янкова е на девето място с оценка 6,00 и 149 т., Сава Хаджиминчев разделя 11-то 13-то място с още пет участници с оценка отличен 5,75 и 143 т., Ивайло Иванчев, което учи в 9-ти клас, е на 20-то място с оценка отличен 5,75 и 141 т.

„Учениците бяха подготвени от преподавателя от нашето училище Даринка Вълкова. Това е поредното силно представяне на ученици от ППМГ на Олимпиади по различни предмети. Представянето е и отлично поради факта, че в училище при нас няма предмет техническо чертане“, каза за ШУМ.БГ помощник-директорът на ППМГ „Нанчо Попович“ Надежда Кирова.

ШУМ.БГ