Европейската комисия определи в сряда нови максимално допустими нива на кадмий и олово в голяма група хранителни продукти, за да ограничи допълнително присъствието на канцерогенни замърсители в храните.

Новите пределни норми, които варират според вида храна, от ще се прилагат от 30 август за оловото. За кадмия максималният седмичен прием се ограничава на 2.5 μg/kg телесно тегло и влиза в сила от 31 август.

Стъпката е част от плана на ЕС за борба с рака.

"Нездравословното хранене увеличава риска от рак. Решението ни цели да постави потребителите на преден план, като направи храната ни по-безопасна и по-здравословна, както се ангажирахме съгласно европейския план за борба с рака", заяви еврокомисарят за здравеопазването Стела Кириакиду.

Според Европейския орган за безопасност на храните оловото може да причини невротоксичност при малки деца и сърдечносъдови проблеми и нефротоксичност при възрастни. Кадмият е токсичен главно за бъбреците, особено за проксималните тубуларни клетки, където се натрупва с течение на времето и може да причини бъбречна дисфункция.

Новите пределни количества на кадмия и оловото ще засегнат голяма група храни като плодове, зеленчуци, зърнени култури и маслодайни семена, месо и подправки. Те влизат в сила директно на територията на целия ЕС и не е необходимо да се адаптира националното законодателство, за да започнат да се прилагат и контролират.

Намаляват се и максимално разрешените нива на олово в хранителни продукти, като мляко, месо и морски дарове, зърнени храни, варива, зеленчуци, плодови сокове, вина, храни за кърмачета и малки деца и се установяват пределни норми за нива на оловото в дивите гъби, подправките и солта. Промяната за кадмия ще засегне най-вече плодовете, зеленчуците, варивата, маслодайните семена, ориза, шоколада, какато на прах и храните за кърмачета.

Кадмият е токсичен тежък метал, присъстващ в околната среда, както естествено, така и в резултат на селскостопански и промишлени дейности. Основният източник на излагане на кадмий за непушачите е храната. Тъй като оловото също е естествено срещащ се замърсител в околната среда, храната е основният източник, чрез който то попада в човешкия организъм.

Дневник