Априлското пълнолуние, известно като "Розова луна", предизвика внушително небесно шоу във Флорида. Туристи и местни жители се събраха в крайбрежните райони, за да заснемат красивото небе.

Метеорният дъжд Лирид е в разгара си тази седмица. Всяка година от 15 до 29 април десетки падащи звезди преминават през небето в това зрелищно шоу, благодарение на Розовата суперлуна. В понеделник луната навлезе в тази фаза и беше пълна до четвъртък сутринта.

Розовата луна получава името си от цвета на цъфтящите цветя по това време на годината. То е очарователно явление, което се наблюдава всяка година през април.

Въпреки че името предполага цветна промяна на луната, истината е, че тя не придобива розов оттенък. Наименованието идва от американските коренни народи, които свързвали априлското пълнолуние с цъфтежа на мъхестия розов флокс, растение, което цъфти рано през пролетта.

Пълнолунието през април, известно като Розовата луна, е феномен, свързан с орбиталната позиция на Луната спрямо Земята и Слънцето. Това пълнолуние се случва, когато Луната се намира директно отсреща на Слънцето със Земята по средата. Това позволява на слънчевата светлина да осветява цялата видима повърхност на Луната.

Следващото пълнолуние ще се появи на сутринта на 23 май, наречена "Цветната луна". Той ще изглежда пълен в продължение на три дни, започвайки във вторник, 21 май, и ще продължи до петък рано вечерта.

Дир.бг