Съединените щати отправиха предупреждение, след като Китай изпрати за три дни над 100 военни самолета в зоната за идентификация на въздушната отбрана на Тайван, дни преди националния му празник в неделя.

Островът, който Китай счита за част от територията си и заплашва от десетилетия да си върне, говори за зачестяване на подобни мисии на китайските военновъздушни сили в последните години, често югозападно от зоната, край островите Пратас, които Тайван контролира. От петък насам изпратените - основно американски и съветски, но и способни да носят ядрено оръжие китайски бомбардировачи H-6 - военни самолети бяха над 30 на ден.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс призова Пекин да "спре военната си, дипломатическа и икономическа принуда" и "дестабилизиращите си дейности" срещу Тайван. Според Прайс Вашингтон няма да спре да подпомага острова в поддържането на "достатъчни способности за самоотбрана" заради интереса си към мира и сигурността в Тайванския проток.

Операцията съвпадна с китайския национален празник, отбелязан в петък (от провъзгласяването на Китай за народна република на 1 октомври 1949 г.).

Признатият от малко държави за независим Тайван се намира в северния край на т.нар. Индо-Тихоокеански регион - огромна територия, простираща се от крайбрежието на Югоизточна Африка до Океания. Това е регионът, за който Съединените щати, Великобритания и Австралия обявиха ново партньорство (известно вече като AUKUS) в отбраната, изкуствения интелект и други, разгневило Франция и смятано за насочено срещу Китай. Също така в последно време американски представители все по-често говорят за нарастващи притеснения, че Китай би могъл да нападне Тайван - нещо, смятано за немислимо.

Пекин е заявявал в миналото, че цели да защити суверенитета си от "съглашателство" между Тайван и САЩ.

Президентът Си Цзинпин е заявявал, че е "неизбежно" присъединяването на Тайван към Китайската народна република.

Китай в последно време ускори кампанията, чрез която опитва с военни и политически средства да убеди Тайван да признае, че е част от азиатския гигант.

Безпрецедентността на китайските действия от почивните дни може да се илюстрира от различни изследвания, според които навлизанията в отбранителната зона на Тайван са се увеличили видимо от лятото насам - при едва няколко седмично през юни (с изключение на една седмица с почти 40) до средно 10 през август и над 30 в някои седмици през септември.

Дневник