Беларуският парламент наложи временен мораториум на действието на споразумението с ЕС, което задължава Минск да приема обратно мигранти, влезли в Шенген от нейна територия.

Гласуването в горната камара на парламента късно във вторник, изпълнява обявеното през юни от президента Александър Лукашенко решение в отговор на наложените от ЕС санкции след отвличането на самолета на "Райънер" през май.

Според Лукашенко Беларус не може да си позволи разходите по спиране на потока на мигранти към Европа и Брюксел ще трябва да плати, ако желае да се отърве от тях. Вместо това парите ще бъдат използвани, за да се компенсира въздействието на европейските санкции, припомня Асошиейтед прес.

Беларуският вътрешен министър Иван Кубраков заяви, че спирането на изпълнението на споразумението за реадмисия е временно и може да бъде подновено, "след като отношенията се подобрят".

Основният миграционен натиск засега се поема от Полша и Литва, които от лятото започнаха да подсилват границите си, за да ограничат наплива откъм Беларус. Полша изпрати 100 военни да патрулират по границата и отказва на преминалите на нейна територия да подават молби за убежище. Твърдият подход на Варшава предизвика критиките на правозащитни групи, а влиятелната полска Католическа църква вчера призова да се окаже хуманитарна помощ на мигрантите, добавя БТА. Полша и Литва започнаха да заграждат с бодлива тел подстъпите към Беларус.

Брутално и незаконно

Европейската комисия определи като "брутални и незаконни" действията на режима в Минск за насочването на мигранти, добавяйки, че те нарушават международното право. Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон заяви във вторник в Европейския парламент в Страсбург, че Лукашенко използва мигрантите като оръжие срещу ЕС и че Съюзът ще действа решително, за да прекрати практиката.

По данни на Комисията повече от 6000 души са пресекли незаконно шенгенските граници от Беларус от началото на годината с сравнение с около 150 в предходните години. Мигрантите са основно от Ирак, Конго, Камерун и Сирия.

Полската и литовската територия досега не са били част от миграционни маршрути, нито Беларус е била цел на мигрантите, каза още Йохансон. Според нея насочването им към ЕС цели да се оказва натиск на ЕС и "да се правят пари".

Йохансон каза, че мигрантите се набират чрез беларуски туристически компании, които организират чартърни полети до Минск и настаняват мигрантите в държавни хотели. След това те се откарват близо до европейската граница с необозначени микробуси, придружавани от хора с необозначени униформи. От кандидатите за мигранти се събират депозити, които не им биват връщани след пристигането в Беларус.

"Отчаянието на Лукашенко е доказателство, че санкциите работят. Целта му е да дестабилиза ЕС, но грешно си е направил сметката", заяви еврокомисарят пред евродепутатите.

Йохансон съобщи, че Брюксел е предприел стъпки към страните, които са източник на мигрантите в Африка, за прекратяване на полетите до Минск, след като това беше договорено с Ирак. Освен това ЕС денонсира изпълнението на споразумението за улесняване издаването на шенгенски визи за държавни служители в отговор на действията на Минск.

Дневник