Управителният съвет на Международния валутен фонд ще заседава днес отново, след като е разговарял в началото на седмицата часове наред с Кристалина Георгиева по повод твърденията, че е оказвала натиск в Световната банка в полза на Китай. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на източник, запознат с обсъжданията във фонда. Говорител на МВФ само казва, че бордът ще се събере "скоро" по тази тема и че "остава ангажиран с цялостен, обективен и навременен преглед".

"Ню Йорк таймс" отива по-далеч в оценката си за предстоящото заседание, като твърди, че "в петък съдбата на Кристалина Георгиева като управляваща директорка достига решаващ момент, когато бордът на фонда ще се срещне, за да реши дали тя да продължи да бъде лидер (...)".

"Блумбърг" твърди, че министерството на финансите на САЩ обсъжда дали да поиска Георгиева да подаде оставка, като се позовава на свои анонимни източници. Няколко души, "запознати с въпроса", казват за агенцията, че част от персонала на фонда с 2700 служители, били изгубили доверие в Георгиева.

Пресата в Аржентина, която води поредните много важни преговори с МВФ за финансово стабилизиране, представя малко по-различна картина. Според източници от делегация, завърнала се от Вашингтон, позицията на Кристалина Георгиева е "трудна, но не и терминална". Било по-вероятно бордът на фонда да поиска подробен одит на действията на управляващата директорка, което означавало, че съдбата ѝ може да бъде решена не по-рано от второто тримесечие на 2022 г.

5 часа разговор с адвокатите

В сряда тя се срещна с борда и за пореден път категорично отхвърли обвиненията, съдържащи се в доклад, поръчан от Световната банка, но засега представляващ само мнението на адвокатска кантора, провела разследване. В подробно изявление, копие от което е видял репортер на "Ройтерс", Георгиева заявява на борда на МВФ, че адвокатите от WilmerHale погрешно са описали действията ѝ като главен изпълнителен директор на банката и са я излъгали, че не е обект на разследването им.

"Идеята, че след почти 20 години в Световната банка изведнъж ще започна да оказвам натиск над персонала ѝ по неправомерен начин, за да променят информация в доклада, е скандално и невярно. Банката и фондът съществуват чрез нашите данни и анализи. Да се корумпират те е просто неприемливо", цитира "Ройтерс" откъси от текста.

Обсъжданията на борда в понеделник са продължили 5 часа във въпроси към адвокати от WilmerHale за разследването им. Скандалът заплашва репутацията на изследванията на МВФ и Световната банка. Източник на "Ройтерс" описва, че е проблемно разпространяването на заключенията на кантората с много кратко предизвестие към Георгиева и останалите засегнати.

Георгиева също е насочила в сряда разговора към начина на провеждане на проверката, като заявила, че коментарите ѝ са извадени от контекст и че е била подведена от WilmerHale, че показанията ѝ ще останат поверителни. Освен това не ѝ бил даден шанс за прегледа дали правилно са отразени думите ѝ.

"Докладът на WilmerHale не характеризира акуратно моите действия във връзка с Doing Business 2018, нито обрисува точно моят характер или начинът, по който се държа в дългата си професинална кариера", цитира "Ню Йорк таймс" откъс от изявлението на Георгиева. "Имейлът от WilmerHale, с който бях поканена да свидетелствам, ясно заявяваше, че не съм обект на разследването и ме уверяваше, че изявлението ми ще бъде конфиденциално и защитено от правилата за персонала на Световната банка, които гарантират справедлив процес. Нищо от това не се оказа вярно."

Ключова роля в САЩ за отстранен от Георгиева

Бордът опитва да приключи проверката преди годишната среща на МВФ и СБ, зпочваща следващата седмица, допъва агенцията. Имам възможно най-дълбокото намерение да изпълня важната си мисия начело на МВФ, е заявила Георгиева, която е обект и на призиви да подаде оставка. Източници, запознати с обсъжданията в борда, казват за "Ройтерс", че държави от Европа, Близкия изток и Африка я подкрепят.

Засега САЩ - най-влителният член на фонда и банката, се въздържат от публични оценки на случващото се. Докато не приключи проверката в МВФ към същата позиция се придържат и другите влиятелни членове. Не коментира и WilmerHale.

"Ню Йорк таймс" обръща внимание на още един факт - дългогодишен служител и първи зам.-управляващ директор на МВФ, когото Георгиева е отстранила преди да изтече мандатът му във фонда, сега е сред водещите съветници на министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън. Става дума за Дейвид Липтън, за когото изданието смята, че ще има "значително влияние върху това дали г-жа Георгиева ще остане на поста си".

"Бивши служители на Световната банка са описвали Георгиева като поляризираща личност, но тя общо взето е харесвана в МВФ. Когато тя пое ръководството на фонда, бързо го преструктурира така, че получи повече пряк контрол над всекидневните му действия. Това включваше и отстраняването на Дейвид Липтън."

Георгиева пое поста на 1 октомври 2019 г., а съобщението за аттеглянето на американеца е от 7 февруари 2020 г. Липтън временно изпълняваше длъжността управляващ директор на МВФ след напускането на Кристин Лагард на 2 юли 2019 г. Първи заместник на ръководител на фонда е пост, който той заемаше от септември 2011 г.

За завръщането му в американската администрация за пръв път бе съобщено на 2 февруари 2021 г., т.е. година след като мандатът му в МВФ бе съкратен с година и половина и медиите пишеха директно, че Георгиева го е уволнила. Липтън започва кариерата си като икономист в МВФ през 1981 г., като тя прекъсва през 1993-1998 г., когато е заместник-министрите на финансите по международнте въпроси в администрацията на президента Бил Клитън, а после работи в хедж фонд и Citi Bank. Бил е специален помощик и на президента Барак Обама и част от Националния икономически съвет и Съвета за национална сигурност в Белия дом.

Дневник