Институциите в Словения работят добре, но обществото е силно поляризирано, което е повод за тревога. Това заяви председателят на постоянната мониторингова група на комисията за граждански свободи на Европейския парламент София инт' Велд след края на тридневната мисия в Любляна в петък.

Визитата съвпада със словенското председателство на Съвета на ЕС, което продължава до края на годината, а целта на делегацията беше да види на място как се спазват европейските ценности за върховенство на правото, свобода на медиите и как се води борбата с корупцията.

Групата подготвя общ доклад до парламентарната комисия за по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, от която е част, след серия визити в България, Словакия и Словения.

След разговори с представители на властта, неправителствения сектори и журналисти, евродепутатите намират, че натискът върху журналистите и обществените органи се увеличава. Те изразиха тревога от бавенето на назначения на прокурори за Службата на европейския прокурор, която блокира работата й в Словения, както и на национални прокурори.

"Порази ни тона на публичния дебат, който не е типичен за цивилизованите общества и води до увеличаване на недоверието, до сплашване и тормоз", каза инт' Велт, добавяйки, че е нарастнал и броят на съдебни дела, които се водят срещу журналисти и активисти.

Словения влезе в полезрението на европейските институции, след като правителството на премиера Янез Янша намали бюджета на държавната информационна агенция STA с обвинения за липса на обективизъм, което доведе до невъзможност медията да предоставя обществени услуги, включително прогнозата за времето. Въпросът беше решен едва след намеса на Европейската комисия, която изрично заяви, че предоставянето на публични средства на обществената медия не нарушава европейските правила за отпускане на държавна помощ.

Международни журналистически организации биха тревога и за обидите и заплахите, отправяни през "Туитър" от премиера Янша към критично настроени журналисти.

След като се запозна на място със ситуацията инт' Велт коментира, че "хората на власт имат специална отговорност за тона на обществения дебат, за усилване на доверието в институциите, а атактите срещу отделни индивиди от страна на властта, винаги са от позиция на силата".

"Климатът на недоверие е довел до там, че институциите не могат да робят заедно. Словения е една, но населението е разделено в лагери и се получава диалог на глухи", добави нидерландския евродепутат от "Обнови Европа".

Според нея изострянето на обществения дебат не е безобидно и може да доведе до деградация на демокрацията, което е основание наблюдението на Словения да продължи.

Запитана дали критичните констатации на парламентарната делегация ще доведат до санкции за Словения, инт' Велт заяви, че това не е целта и изрази разочарование, че Европейската комисия е "изключително слаба в прилагането на европейското право".

Дневник