Стойността на един имот се формира от множество фактори, сред които най-важно е местоположението. От своя страна, то е свързано с други преимущества – уреденост на района, наличие на добра инфраструктура, естетика на средата, близки паркови пространства и културни институции, опции за спорт, магазини, болници, училища, бързи транспортни връзки, правилник за вътрешен ред, ниски сгради, гаражи и паркинги, снижен брой съседи и други. Имотите с подобна оптимална ключова локация, винаги носят своята стойност.

Ето кои са тези жилищни комплекси и райони в 4-те най-големи града в България - София, Пловдив, Варна и Бургас и стойността, на която се реализират имотите в тях.   

София
От средата на 2021 г. цените на имотите в столицата приближават минимум от 1000 евро на квадратен метър застроена площ и практически е почти невъзможно да се намери жилище под тази стойност. Данните са извлечение от актуална пазарна статистика, представена от изпълнителния директор на една от водещите агенции за недвижими имоти „Имотека“ Люба Атанасова. Най-търсени са кварталите с добра инфраструктура и наличие на бърза транспортна свързаност, т.е. с ключово местоположение. Най-високи цени, поради престижната си локация държат районите на Докторски паметник (ул.Оборище) с цени между 3000 Евро и 5000 Евро на квадратен метър.

Бургас
Престижните квартали в морския град са тези, които предлагат не само централна локация, но и такава с оптимална близост до морето около хотел Приморец край Морската градина и морска гара. Тук важи правилото и за ценността на гледката. Ако тя включва панорами към царството на Нептун, цената автоматично се покачва. Най-ниски цените са в Меден Рудник, а най-високите в сградите непосредствено до морето – в района около хотел Приморец край Морската градина.

Притегателна точка на града за търсещите отлично вложение и жилище е зоната до Морска гара. Там инфраструктурата е изцяло подменена, формира се зона с ресторанти, алеи за разходки и други привлекателни опции. В същото време разстоянието до центъра на града е буквално няколко минути пеш, като има и непосредствен достъп до транспортни артерии. Предстои рехабилитация и на свързани части от зоната за свободен достъп на Пристанище Бургас, които ще разширят допълнително този район с морски панорами и ще го свържат директно с главната пешеходна улица „Александровска“. Естетиката на средата там и грижата за допълнителното ѝ развитие формират района около Морска гара като своеобразна бургаска ривиера, като логично цените на околните имоти – съществуващи и новостроящи се, са в най-високия ценови клас поради акумулацията на множество предимства, сред които непосредствения достъп до плажа, морските панорами и ексклузивния район като цяло.

Пловдив
Градът е силно привлекателен  и расте с много бързи темпове, предвид ключовото си централно разположение и възможността за разрастване на урбанизираната територия във всички посоки, нещо, което примерно при Бургас е невъзможно, предвид ограничеността на града от Черно море и три езера.

Центърът на Пловдив, обхващащ стария град с цени между 1500 и 2500 Евро на квадрат, както и районите наоколо са най-високо в ценовата класация. Пловдив се радва на голям процент постоянно живеещи в града чужди граждани. Предвижданията за развитието на имотния пазар в него включват разгръщане строителството на бизнес площи.


Варна
Също като в Бургас и във Варна цените са най-високи в кварталите, разположени в непосредствена близост до морето и Приморския парк. Това са Гръцката махала, районът на Икономическия университет, Чайка, центъра с цени между 2000 и 3000 Евро на квадрата.

Градът се развива динамично и привлича множество купувачи на имоти и от чужбина, включително поради разположението си на морския бряг и богатата си история.

Всеки от 4-те големи най-града на България има своите специфики и предимства. Покупката на имот за собствено ползване или като инвестиция е стъпка, която все повече хора предприемат. Изборът на имот в престижен квартал макар и на по-висока цена е добра опция, защото предполага стабилни ценови нива с възходяща тенденция. Допълнителна гаранция за подобна инвестиция е дългосрочната ѝ устойчивост, подкрепена и от по правило винаги високото търсене на подобен тип имоти. Те са ограничени количествено, излизат на пазара по скоро по изключение и винаги са предмет на интерес и бърза реализация. Тази възможност за бърза ликвидност на вложените средства също привлича купувачите към този тип имоти. Затова, като цяло престижните квартали са и най-привлекателни за търсещите жилище хора. Бариерата при тях е високата цена, която при възможност си струва да бъде заплатена с оглед на предимствата и добавената стойност на подобен имот и стойността му във времето.   

*Платена публикация