Обикновено при по-големите търговски и обществено-административни обекти се търси такава централизирана климатична система, която да бъде с възможности за високоефективна работа и в случаите, когато сградата е натоварена частично. Съвременните технологии предлагат ефективно използване на възобновяемата енергия от природата, а като възможно най-добрите варианти за отопление, за охлаждане и за осигуряване на топла вода за всяка сграда са съвременните термопомпени системи.

Тъй като за работата си термопомпите използват електричество, а част от него се добива от други възобновяеми източници, това ги нарежда сред най-природосъобразните начини за отопление и охлаждане.

Като тенденция в последно време все повече се налага интегрирането на термопомпи в ОВК системите на нови сгради. От друга страна се осъществява обновяване на стари отоплителни системи с нови термопомпени инсталации.

За климатизацията на жилищни, търговски, обществени и др. сгради, включително и големи обекти като хотели и летища, както и в индустрията, термопомпените системи са налагат като високоефективно решение. Много от съвременните производители на ОВК техника ориентират продуктите си към намаляване на вредните емисии, към иновативни и ефективни решения, които да удовлетворят потребителите.

На пазара днес се предлагат различни термопомпи, като в зависимост от техните параметри, могат да бъдат използвани за къща, офис, търговски обект, производствен цех и др. Макар че термопомпените системи са подходящи за отопление и охлаждане на всяка една сграда, с особена ефективност се инсталират в големи обекти.

Кое прави термопомпените системи високоефективно решение за отопление на големи сгради и съоръжения?

Термопомпата представлява устройство, използващо топлинна енергия от някакъв източник, най-често въздух, вода и земя, и я транспортира до крайния топлоотдаващ уред. Известни примери за термопомпи са климатиците и хладилниците, а с терминът термопомпа се обозначават много ОВК системи с приложение за отопление и охлаждане.

В режим на отопление термопомпата прави по-топъл хладилния агент, като го компресира, а в режим на охлаждане освобождава налягането. Най-масовите видове термопомпени системи са с топлоизточник въздух.

За големи обекти се разработват термопомпи с по-голям капацитет и с по-голяма мощност. В зависимост от източника, чиято енергия оползотворява, и от модела, термопомпите са подходящ избор заради редица предимства:

  • Позволяват икономично отопление, защото могат да превърнат 1 kW електрическа енергия в повече от 5 kW топлинна;
  • Ако използват геотермална енергия, могат да работят с мощност 27-198 kW, а при използване на енергия от подземни води – между 37-274 kW;
  • Притежават висока ефективност с коефициент на преобразуване (COP) 4.4 при ВО/W35°С;
  • Консумират малко енергия и намаляват разходите с до 75-80%;
  • Контролният блок разполага с много комуникационни опции и се управлява лесно, включително и дистанционно, до няколко смесени кръга;
  • С тях може да се постигне едновременно отопление и охлаждане, като се свържат паралелно няколко термопомпи между студени и топли буферни резервоари. Така, в зависимост от нуждите на сградата, отоплението може да се замени с охлаждане;
  • Позволяват каскадно комбиниране до 16 единици, с което може да се постигне мощност до 1400 kW. Включването на комбинираните термопомпи става последователно, в зависимост от нуждите, което е гаранция, че няма да бъде използвана повече енергия от необходимото;
  • Някои геотермални помпи са за самостоятелно приложение за промишлени или търговски обекти, като притежават мощност до 42 kW и осигуряват най-важните функции;
  • Инверторната технология гарантира непрекъснато адаптиране към текущите нужди от отопление.

Тези и други преимущества на термопомпените агрегати могат да послужат като отправна точка за правилния избор за вашия обект. В същото време трябва да знаете, че термопомпите се класифицират не само според източника на енергия, но и според предназначението си: само за отопление или охлаждане, за двете едновременно, за производство на топла вода за БГВ заедно с отопление и охлаждане. Могат да бъдат също от отворен и затворен тип, като това се отнася за земносвързаните термопомпи.

За да изберете най-подходящата термопомпена система за вашето съоръжение или обект, трябва да се съобразите с множество фактори.

От какво зависи избора на типа термопомпа?

Когато вземате решение за необходимия тип термопомпа, са нужни предварителни уточнения като:

  • При какви режими ще бъде експлоатирана сградата;
  • Какви са възможните енергийни източници;
  • Каква е спецификата на терена и особеностите на сградата;
  • Налична ли е достатъчно електрическа мощност, за да се захрани съоръжението;
  • Къде ще бъде монтирана термопомпата – в самата сграда или на терена;
  • Каква е спецификата на вътрешната инсталация;
  • От какъв тип са вътрешните отоплителни тела и др.

Най-популярни са термопомпите въздух-вода, защото не са нужни допълнителни разходи, за да се изгради външна мрежа. Генерирането на топлината става от външното тяло, което се инсталира бързо, лесно и евтино, а усъвършенстваните технологии осигуряват ниски нива на шум.

Високотемпературният модел е подходящ, когато трябва да се подмени котел при наличие на стари тръби, а нискотемпературните се предпочитат в ново строителство с алуминиеви радиатори, конвектори и др.

Създадени за дългогодишна експлоатация, термопомпените системи от разделен тип са подходящо екологично решение за внедряване в големи обекти за създаване на икономически ефективно отопление и охлаждане.

termos.bg