Броят на починалите в България през ноември е почти два пъти по-висок от обичайния отпреди пандемията. Това съобщи европейската статистическа агенция Евростат в петък. Евростат публикува данни за свръхсмъртността, според които тя е била най-висока в България от 30 държави в Европа, откъдето са събрани данни.

Свръхсмъртността е завишението на средния брой починали, като те се сравняват с умиранията през съответния месец 2016 - 2019 г. Показателят регистрира умрелите по всички причини, не само починалите от COVID-19 в болниците, и се смята за достоверен показател за действителния мащаб на здравната криза, предизвикана от COVID-19. Данните са събрани от ежеседмичните доклади, изпращани от националните статистически органи в европейските държави до Евростат.

Според резултатите през ноември 2021 г. умиранията в България са с 88.2% от тези за същия месец през базовия период отпреди пандемията. Това е най-високият брой починали в ЕС за месеца, който се оказва най-смъртоносен за изминалата година в Европа. Въпреки ръста на починалите в България през ноември, той не успява да надмине рекорда от ноември 2020 г., когато свръхсмъртността в България е била 94%. През октомври 2021 г. свръхсмъртността е била 73.1%, а през септември - 51.1%.

От началото на пандемията до юни 2020 г. е единственият период, в който в България са регистрирани по-малко починали, отколкото през 2016 - 2019 г.

Измерването на Евростат съвпада с четвъртата вълна на коронавирусната инфекция в България, която се разви от края на август до началото на декември 2021 г. На 18 ноември бившият здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че епидемичната вълната е пречупена, което не се потвърждава от статистическите данни на Евростат. На 26 ноември той награди съветника си за COVID-19 за добро управление на здравната криза, а президентът Румен Радев похвали служебното правителство за справянето с епидемичната вълна.

Завишаването на смъртността през ноември е особено високо и в Румъния, където свръхсмъртността през ноември е 83.9% - втора в ЕС след България. Трета е Словения с 52.5% повече починали през месеца спрямо предпандемичните години.

Евростат отбелязва, че ноември 2021 г. е вторият по свръхсмъртност месец в Европа от началото на пандемията, като умиранията са били повече само през ноември 2020 г. Тогава 40% повече хора са загубили живота си. Периодът съвпада с изключително тежката втора вълна на COVID-19 в Западна Европа, която доведе до затваряния и национални карантини в почти всички западни държави.

За сравнение - през ноември 2021 г. около 27% повече хора от обичайното са починали в 30-те наблюдавани държави, най-голямото увеличение през последната година.

Прекомерната смъртност да варира съществено в различните европейски държави. За разлика от България и Румъния, които са отбелязали най-високи нива на смъртност, Италия отчита 4% повече смъртни случаи, а Франция - 4.9%. Швеция, е единствената европейска държава, която не отбелязва ръст на свръхсмъртните случаи през ноември. Скандинавската държава отчита спад с 0.5%.

Агенция "Ройтерс" отбелязва, че България, където почти два пъти повече хора са починали през ноември спрямо средния брой на умиранията, е регистрирала със седмици над 100 души дневно починали само в болничните заведения. Тя добавя, че България е най-слабо ваксинираната държава в Европа, само с един от трима жители, напълно имунизирани срещу COVID-19. Румъния, която има втората най-висока извънредна смъртност, е и втората най-слабо ваксинирана държава, където е покрито около 40% от населението.

Данните на европейската здравна агенция показват, че към 14 януари 28.2% от българите са ваксинирани срещу COVID-19, а 6.5% имат поставена бустерна доза. И по двата показателя България запазва последните си места в Европа, където средните нива на ваксинация са 69.1%.

Дневник