ВиК-Шумен ще си сътрудничи с училища и ще работи с младите хора за изграждане и поддържане на отговорно отношение към водата и нейното опазване като уникален природен ресурс. Това каза управителят на водоснабдителното дружество  Жанета Панайотова, след като ВиК организира посещение на ученици от СУ „Панайот Волов“ на съоръженията, включени в системата на водоснабдяването на областта.

Ученици от V, VI, VII и IX клас на училището са посетили язовир „Тича“, откъдето започва водоснабдителната система на област Шумен и са научили от служители на дружеството за историята на язовира, неговите основни показатели и значението му за водоснабдяването на региона.

Следвайки пътя на водата, те са се запознали и с озонаторната станция на Велики Преслав, където природната вода от язовира се пречиства чрез озониране, преди да навлезе във водоснабдителната мрежа на града.

Учениците са разгледали и пречиствателната станция за отпадъчни води на Шумен, където се пречистват водите, използвани от клиентите на дружеството и дъждовните води, преминали през канализационната система на града. Освен с процеса по пречистване на отпадъчните води, децата са се запознали и с контрола на показателите на водата в станцията преди и след пречистването й.

Инициативата е организирана от ВиК в рамките на програмата „Водата – извор на живот“.

ШУМ.БГ