Заради поскъпването на газа се увеличават домакинствата, които отново избират да се отопляват с дърва. В момента всички поделения на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ разполагат с дърва за огрев и е добре хората да не чакат есента, а сега да заявят нужните им количества.

Това стана ясно по време на събиране на директорите на териториални поделения горските стопанства в Шуменско с ръководството на СИДП, съобщиха оттам.

Горските продължават срещите с кметовете на населени места, за да може по-бързо да бъдат направени списъци на желаещите да получат дърва за огрев за новия отоплителен сезон.

От стопанствата отчитат, че до сега са получени незначителен брой списъци и индивидуални заявки, които са удовлетворени веднага.

Според директорите на стопанствата много от хората, които се топлят с дърва по селата са с ниски доходи и чакат да получат ваучерите си от социалните служби. За съжаление средствата се изплащат през септември, а по това време започват да се завръщат и работещите в страни от ЕС, което води до натрупване на много заявки и удовлетворяването им в срок е трудно.

Председателят на УС на СИДП Веселин Пенчев съветва хората от Североизтока да си набавят дърва сега, а не да чакат първите студени дни. Към момента пространствения кубик в 18-те подразделения на предприятието е средно 55 лева без ДДС от временен склад в гората, а наетият транспорт е 25-27 лв. на пространствен кубик без ДДС.

ШУМ.БГ