След 2-годишно прекъсване заради пандемията от коронавирус пещера „Бисерна“ ще бъде отворена отново за туристи от 11 април, съобщиха от дирекцията на Природен парк “Шуменско плато”.  

Пещерата може да се посещава до 15 май, когато започва размножителния период на прилепите, чието защитено местообитание е тя.  

"Бисерна" ще работи само в делнични дни. Режимът на достъп се запазва – влизането ще става само при предварително записване, като минималния брой посетители е 8 души, а максималният - 12.

Записването става на телефон 054/800 765. Часовете на влизане са 10 часа, 11,30 часа и 13 часа. Цените на билета са старите – 10 лева на посетител, като има намаление за пенсионери и ученици - 8 лв.

От ПП “Шуменско плато” напомниха, че до „Бисерна“ се стига само пеша, тъй като горския път не е подходящ за автомобили. Колите могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на община Шумен. Пешеходните маршрути са два - от парк „Кьошкове“ – „Урок по горската пътека“ и от разклона за Крепостта „Стария град“ по пътя за вилата на община Шумен. Табели са поставени  по всички маршрути.

Температурата в пещера „Бисерна“ към момента е 10 градуса, затова е необходимо посетителите да имат топла дреха.

ШУМ.БГ