Мъжкият отбор по хандбал на Шумен се класира за финалния двубой в турнира за купата на България след победа в полуфиналите над „Осъм“ Ловеч с 31:28 (18:14) и ще има шанс утре да защити трофея, който спечели миналата година.

Срещата се игра в Двореца на културата и спорта (ДКС) във ВеликоТърново, който е домакин на заключителната част от надпреварата за купата.

Победата на „Шумен“ на „Осъм“ не дойде леко. „Шумен“ бе лидер в резултата през целия мач, но на два пъти „Осъм“ се доближи на точка и имаше шанс да обърне мача. „Шумен“ обаче игра спокойно в тези ситуации и успя да излезе победител от срещата.

Първото полувреме в полуфиналния мач бе за „Шумен“. Момчетата на треньора Чавдар Чернев имаха аванс от пет, шест гола през цялата част, като „Осъм“ успя в края на полувремето да намали до 4 гола – 18:14.

След почивката отборът на „Осъм“ излезе пределно мотивиран да обърне мача. В 50-ата минута хандбалистите от Ловеч се доближиха на точка до шуменци – 25:24. В последвалата атака на „Шумен“ Бранимир Балчев бе точен и увеличи за 26:24. Последва спасяване на вратаря на шуменци Ивайло Костов, атака и гол на Георги Атанасов за 27:24. „Осъм“ не се отказа да преследва победата и 5 минути преди края на мача отново намали до гол – 28:27.  Хандбалистите на „Шумен“ вкараха два безответни гола, а 2 минути преди края „Осъм“ върна попадение за 30:28. Костов отново се намеси успешно при атака ва „Осъм“, а в последната секунда на двубоя Балчев вкара от крилото за крайното 31:28.

Финалният мач за купата на България е утре от 14,00 часа в ДКС във Велико Търново. Съперникът на „Шумен“ ще стане известен след втория полуфинал между „Пирин“ Гоце Делчев и „Локомотив“ Горна Оряховвица.

"Шумен" ще зашитава трофея си в турнира за купата на България по хандбал при мъжете срещу "Локомогив" Горна Оряховица, който победи "Пирин" с 26:21.

ШУМ.БГ