Отборът на „Шумен“ загуби финалния мач от турнира за купата на България по хандбал от „Локомотив“ Горна Оряховица с 19:23 (12:12) и не успя да защити трофея си, спечелен миналия сезон.

В Двореца на културата и спорта във Велико Търново, където се играха мачовете от финалната четворка за купата, „Локомотив“ показа, че е тимът в най-добра форма в момента и не случайно е и лидер след редовния сезон в А група.

Мачът между „Шумен“ и „Локомотив“ започна с равностойно игра. Отлични прояви на вратаря на шуменци Ивайло Костов( бел. ред. Костов бе един от най-добрите на терена и в полуфинала срещу „Осъм“ и в мача срещу „Локо“) и след контри и точни удари на Димитър Грозев и Бранимир Балчев „Шумен“ поведе с 4:2. Последва дузпа за „Локомотив“ и разликата бе свалена до гол. „Шумен“ успя да дръпне отново в резултата за 6:3, но отново тимът от Горна Оряховица бързо навакса изоставането си до 6:5. Александър Димитров даде аванс на шуменци за 7:5, но след това „Локомотив“ вкара два безответни гола и изравни за 7:7. До края на полувремето двата отбора си разменяха попадения, като никой не успя да натрупа по-голям аванс и първата част завърши пи равенство 12:12.

Още в началото на второто полувреме „Локомотив“ обърна мача в своя полза. Хандбалистите от Горна Оряховица вкараха четири безответни гола и поведоха с 16:12. В средата на полувремето шуменци намалиха аванса на „Локомотив“ до два гола – 16:14, но след това направиха куп пропуски при атаките си и десет минути преди края на мача „Локо“ поведе с 20:15. До края на срещата шуменци не успяха да бъдат точни при атаките си, а „Локомотив“ се възползва от това и взе победата и първа купа на България в историята си.

Третото място в турнира този сезон зае „Осъм“ Ловеч, победил с 27:26 „Пирин“ Гоце Делчев.

Димитър Пламенов от „Шумен“ бе определен за най-добър защитник на финалния турнир.

На 16 април на „Шумен“ предстои първия полуфинален мач от плейофите за шампионската титла по хандбал. Съперник е „Спартак“ Варна, а срещата е от 17,00 часа в зала „Арена Шумен“. Играе се до две победи. В другия полуфинал играят „Локомотив“ ГО и „Пирин“ Гоце Делчев.

ШУМ.БГ