Два медала спечели състезателят на спортен клуб по шахмат „Шумен“ Християн Илиев на завършилите в Асеновград държавни индивидуални първенства по класически, ускорен шах и блиц за възрастите от 12 до 20 години, съобщи треньорът в клуба Атанас Димитров.

В класическия шах при състезатели до 16 г. Християн Илиев спечели бронзов медал, като за клуба това е първи медал при момчетата в класическия шах от 5 години насам. В ускорения шах Илиев стартира лошо и не можа да защити миналогодишната си титла, като тази година зае 4-то място. В блица Илиев повтори успеха си от миналата година и спечели сребърен медал.

При момичетата до 16 години Боряна Атанасова, след четиригодишно прекъсване, отново взе участие на ДИП и се представи успешно като зае 4-то място в блица и 7-мо място в ускорения шах.

Магдалена Стоянова дебютира на подобно състезание и зае 6-то място на блиц и 8-мо на ускорен шах.

При момчетата до 12 години участваха Еге Есмер и Живко Калоянов. Най-доброто класиране постигна Еге Есмер, заемайки 7-то място в блица.

Другият клуб по шах в града ни ШК „Шумен“ бе представен на първенствата в Асеновград от Явор Николов. 17-годишният шахматист игра уверено, съобщиха от клуба.

В турнира по класически шах до 18 г. Явор Николов стана шампион с 6 точки от 7 възможни (без допусната загуба). При ускорения шах той спечели втора титла с актив от 5.5 точки от 6. В състезанието по блиц, което се състоя на финала на първенствата, той допусна единствената си загуба и с 5 от 6 точки раздели първото място с поставения под номер 1 в стартовия лист, но по допълнителен показател остана втори със сребърен медал.

Общо от трите състезания Явор Николов  записа 15 победи, 3 ремита и 1 загуба. Основна заслуга за спортното израстване на Явор има неговият личен треньор мс Деян Димитров, също състезател на ШК „Шумен“, който ще представя клуба на индивидуалните състезания за мъже, казаха още от клуба.

ШУМ.БГ