Днес шуменският клон на “Напоителни системи” започна поетапното пускане на водата към земеделските производители, съобщиха от дружеството.

Това стана след приключване на извършени частични рехабилитации на съоръженията, за да се предотвратят аварии. При случай, че някъде се окажат проблеми по трасето, те ще бъдат своевременно отстранени, уточниха специалистите.

През този поливен сезон земеделските производители при сключен договор ще плащат по-висока такса с 2 лв. за декар поливна площ. Цената става 14 лв. без ДДС при предишна 12 лв. Цената за куб. м вода чрез гравитачно напояване ще струва на земеделските производители 17 ст. без ДДС, а за помпено напояване на първо стъпало - 22 ст. за кубик.

В дружеството вече има подадени 61 заявления от производители за напояване на общо 10 523 декара. От тях 31 са за напояване на малини с площ 294 дка, други 10 са за напояване на 91 дка с ягоди, а останалите 10 138 дка са за напояване на други земеделски култури - зеленчукопроизводство, зърнопроизводство, овощни градини”.

Засега „Напоителни системи“ е на етап подписване на договори, като сключените вече са 15. От тях 9 с производители на малини с поливна площ 118 дка и 6 договора за 75 дка поливни площи с ягоди.

Язовир “Тича” към днешна дата е пълен на 79,7% от общия си обем. Министерството на околната среда и водите разреши през април от него да се използват 1,8 млн. куб. м вода. За последно водни количества за напояване от „Тича“ бяха отпуснати през октомври м.г.

ШУМ.БГ