Избор, който правим всеки ден - за живот, в който на почит са човешкото достойнство, демокрацията и върховенството на закона. За реалност, която се гради на равни права между хората и свобода на словото.

Това е посланието, което търси светлинният спектакъл "Представи си", част от Фестивала за светлинно изкуство LUNAR. Четири вечери от 20:30 часа в края на тази седмица и началото на следващата - между 6 и 9 май - този 3D мапинг спектакъл може да бъде наблюдаван свободно на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500 в София (откъм храма Св. Ал. Невски").

Автор е MP-STUDIO, партньори са Бюрото на европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, а спектакълът е посветен на Деня на Европа, 9 май.

"Това е вълнуващ разказ за гласовете, които живеят във всеки от нас и предопределят житейските ни решения. Историята ни отвежда на пътешествие между съмнението и вярата, по пътя към едно по-добро бъдеще", представят проекта на страницата на LUNAR.

Пътешествието е през погледа на млад човек, у когото се борят вътрешните гласове на страха, съмнението, но и на надеждата и вярата, а посланието е за мира като една от основните цели, залегнали в основата на създаването на Европейския съюз. "Отбелязването на Деня на Европа през 2022 г., повече от всякога, цели да утвърди мира на стария континент като неотменна ценност. В Европейската година на младежта, стремежът към истината и осъзнаването на личната отговорност на всеки за нейното отстояване е от особено значение", коментират от Представителството на Европарламента в София.

LUNAR включва две видео проекции и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина.

Дневник