Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее. Днешното събитие е доказателство за това. България и Гърция полагат основите на един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион. Това заяви българският министър-председател Кирил Петков при откриването на строителството на плаващия терминал за втечнен газ край Александруполис, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други. Планираният капацитетът на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз" с 500 млн. куб. м. годишно.

На церемонията по стартиране на строителството на терминала присъстват министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбският президент Александър Вучич и премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Петков се обърна към колегата си Мицотакис с думите, че използва случая да му благодари за ускорената работа по газовия интерконектор Гърция - България.

Съседна и приятелска Гърция оказва подкрепа на България в настоящия критичен момент с използването на капацитета на съществуващия терминал в Ревитуса, каза Петков.

Гръцкият премиер заяви в началото на церемонията, че много скоро ще настъпи моментът, в който руският газ ще бъде заменен, а трудностите, поставени от Русия - преодолени. Той определи строителството на терминала за ВПГ край Александруполис като енергийна врата за Балканите и Югоизточна Европа.

Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници от други места, заяви Мицотакис. /БГНЕС