Днес поисках оставките на изпълнителния директор на Български пощи и на целия състав на съвета на директорите, съобщи принципалът на пощите вицепремиерът Калина Константинова.

За Български пощи се загори едва, когато ние заговорихме, че имаме план за тяхното оздравяване. Преди нашата намеса никой никога не си беше помислял да включи Български пощи в Плана за възстановяване и устойчивост, заяви вицепремиерът.

По думите на Константинова пощите са безценен държавен капитал и на много места те са единственото лице на държавата за хората. Тя даде примери с редица европейски държави и заяви, че вместо повод за гордост, нашите пощи са повод за срам.

Годишно пощите получават 80 млн. лева държавно финансиране. Ние заварихме дружество, което систематично и последователно е било водено към фалит. Министерство на финансите на ГЕРБ системно е недофинансирало Български пощи, въпреки поетия ангажимент. Къде са отишли десетките милиони, които са били предназначени за пощите е загадка, заяви още Калина Константинова.

Тя съобщи, че под 2% дял имат Български пощи при куриерските услуги. Според нея никой собственик не би финансирал губещи услуги.

Председателят на ДАНС Васил Тончев, който участва в пресконференцията по темата в Министерски съвет, информира, че агенцията е била уведомена за кибератаката срещу пощите на 16 април.

От самите пощи отказаха нашата помощ в началото с мотива, че те ще се справят сами с проблема, подчерта Тончев и отбеляза, че пощите не са определени от МС за стратегически обект.

От своя страна ИТ експертът и съветник в кабинета на ресорния вицепремиер Васил Величков внесе повече подробности. Той съобщи, че вирусът, с който са атакувани Български пощи носи почеркът на Руската федерация.

Величков информира, че атаката е започнала с проникване в мрежата на Български пощи още на 4 април, внимателно са сканирани всички сървъри и са инсталирани допълнителни инструменти за зловреден код. На 5 април е извършен тест и след това е имало затишие до 16 април. Според ИТ експертът това е станало, за да се изчака да е почивен ден и същевременно да настъпи момента на изплащане на пенсии.

Той информира, че част от архива на Български пощи вероятно ще бъде загубен.

Поради забавяне на реакцията и фактът че служители на пощите са работили от т.нар. „хоум офис”, обясни експертът криптовирусът е нанесъл сериозни щети.

Голяма част от данните вероятно са безвъзвратно загубени. Към момента не могат да се ползват 26 услуги. Една от тях е проследяването на пратки вътре в страната и плащането на сметки, съобщи Величков.

6 хиляди компютъра в 2800 населени места трябва да бъдат преинсталирани, за да може да се възстанови услугата за плащане на сметки, каза още той.

Освен това ИТ експерт изрази съмнение за изтичане на информация отвътре. /БГНЕС