Обща харта за сближаване и добросъседство бе приета днес от македонски и български интелектуалци, журналисти и предприемачи. Чрез дигитален телемост между София и Скопие те обявиха учредяването на Клуб за българо-македонско приятелство. Целта е да се създаде активна гражданска общност, която да сближава двете държави на основата на европейските ценности."Клубът ще организира събития (най-малко два пъти месечно) в двете страни, които да спомогнат за нашето взаимно опознаване и сближаване. В тях ще бъдат ангажирани представители от различни области - култура, наука, образование, бизнес и други. Убедени сме, че този искрен диалог и положените усилия ще допринесат за прилагане на Договора от 2017 г. и за нашето бъдещо общо членство в Европейския съюз", се подчертава в Хартата.

От българска страна в Клуба са писателите Алек Попов и Чавдар Ценов, университетските преподаватели Александър Кьосев, Ивайло Дичев, Майя Грекова и Стефан Дечев, журналистите Бойко Станкушев, Иво Беров и Димитър Кенаров, експертът по отбрана Велизар Шаламанов, икономистите Красен Станчев и Евгени Кънев, тенисистката Мануела Малеева, режисьорът Явор Гърдев и съветникът на президента Желю Желев по етническите въпроси Михаил Иванов.

От македонска страна в Клуба участват бившите премиери Любчо Георгиевски и Владо Бучковски, д-р Игор Есмеров, бивш посланик в Будапеща, доц. Васко Наумовски, вицепремиер зпо евроинтеграцията (2008-2011) и посланик в САЩ (2014), проф. Александър Спасеновски от Юридическия факултет в Скопие, проф. д-р Мариан Ѓуровски, зам.-ректор на университета "Климент Охридски" в Битоля, философът Катерина Колозова, политологът Любчо Петковски, журналистите Марян Николовски, Столе Наумов и Жарко Траяноски, историкът Драган Зайковски и др. Сред учредителите са и организациите на македонските българи - Български културен клуб Скопие (БККС) и Културно-просветно-дружество "Вардар".

Клубът ще създаде работни групи в областите Култура, Образование, Наука, Икономика, Отбрана и киберсигурност, Туризъм, Медии, Регионално сътрудничество. Ще бъде създадена и смесена историческа комисия "в сянка", която ще бъде алтернатива на действащата в момента.

"Целта е чрез засилен диалог във всички области българо-македонските отношения да излязат от "задънената улица". Контактите между двете общества ще бъдат извадени от тесните политически и дипломатически кръгове, както и от контрола на тайни "центрове" и в двете държави, които открито работят срещу политиката на добросъседство", се посочва в съобщение на Клуба за българо-македонско приятелство до медиите. Участник в него може да стане всеки гражданин, който заяви това на сайта www.bgmkclub.eu или на имейл bgmkclub@gmail.com

Дневник