Интересното е, че "Газпром" вдига цената на газа за своите клиенти, така че при сравняването с новите цени, по които ще получаваме доставки, не трябва да правим сравнение с нея, а с актуалните. Това каза днес премиерът Кирил Петков пред журналисти след след като инспектира напредъка на изграждането на газовата връзка с Гърция.

Той изрази надежда, че крайната цена може и да е по-ниска, но още нищо конкретно не може да се каже. Премиерът подчерта, че няма никаква политика в българското решение да не изпълни условията на "Газпром", като единствената причина е нарушаване на предварително подписан договор и искането да се плащат доставките през други сметки. "Беше нарушен договор, ние няма да приемем новите условия. Няма да клекнем", каза още Кирил Петков.

По-рано, на церемонията по започване на строителството на терминала за втечнен газ в Александруполис, той подчерта, че икономическият шантаж на Кремъл срещу България и Европейския съюз няма да успее.

Днес строителите на газовата връзка с Гърция увериха министър-председателя, че газоразпределителната станция до Комотини ще бъде готова до края на май. Целият проект е завършен на над 90% и според Кирил Петков оптимистично трасето ще бъде завършено до края на юни, а тестове вече са започнали. Той заяви, че газ по новото трасе Гърция - България ще потече още преди септември.

Дневник