Оценката на Националния план за възстановяване и устойчивост на България беше одобрена от министрите на икономиката и финансите на Европейския съюз по време на неформално заседание на Съвет ЕКОФИН, съобщиха от министерството на финансите. След официалното приемане на решението България ще може да получава средства и да заявява плащания по Механизма за насърчаване на икономическото възстановяване.

На 7 април Европейската комисия даде зелена светлина за окончателното одобрение на българския план за възстановяване и устойчивост в четвъртък. То трябва да бъде гласувано от Съвета на ЕС, за да започне финансирането.

Планът за възстановяване и устойчивост на България включва 6.3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства. В Плана са заложени проекти и реформи в ключови области като здравеопазване, образование, транспортна свързаност, енергетика, дигитализация и бизнес среда.

Основните проекти в областта на здравеопазването са закупуване на високотехнологична апаратура за 35 звена за педиатрична грижа и за 14 звена за диагностика и лечение на онкологични заболявания; закупуване на 6 медицински хеликоптера с цел обхващане на територията на страната за предоставяне на спешна помощ в златния час; транспортиране на пациенти между болници; модернизация на услугата 112.

В областта на образованието основните проекти са за оборудване на над 2240 специализирани класни стаи за наука и технически предмети; създаване на 4 научни центъра за развитие на STEM образованието в България; повишаване на квалификациите на 39 000 учители в сферата на STEM обучението.

За модернизация на транспорта е предвидена покупка на 42 електрически влака за крайградски линии в София, Пловдив и др.; 20 бързи електрически влака за основни междурегионални направления в страната и 18 локомотива.

За постигане за енергийна ефективност и Зелен преход в Плана са заложени инвестиции в цялостно енергийно обновяване на многофамилни жилищни, търговски и публични сгради с до 100% субсидия с цел 30% подобрение на енергийна ефективност; изграждане на 600 МВт (общо 6000 МВтч) мощности за съхранение на електроенергия; проучвания за геотермален потенциал на 6 локации из цялата страна и потвърждаване на съществуващите залежи; изграждането на пилотна геотермална централа за топло и/или електроенергийно производство.

Дневник