И при най-мрачния сценарий държавата има готовност да осигури потреблението на горива и икономиката за 6 месеца напред. Това увери по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Допълни, че има буфери в бюджета, които да се използват за бърза реакция в случай, че спрат и доставките на руски петрол. "Надяваме се да не се стигне о мрачен сценарий, българският интерес е ние да си получим дерогацията от 2 г. (за купуван ена руски петрол при ембарго върху него от страна на ЕС - бел. а.) да можем да продължим да внасяме руски петрол и от друга страна да диверсифицираме постепенно доставчиите на петрол"ы посочи той.

Като най-мрачен сценарий той описа решение на Русия да спре и доставките на петрол за България като едновременно с това бъде затворен и Босфорът.

Допълни, че вече са започнали дискусии за изграждане на тръбопровод и друга инфраструктура по трасето Александуполис-Варна-Констанца, което може да бъде алтернатива на петролни доставки по море.

На упрек от страна на "Възраждане", че хранилището за газ в Чирен е на санитарния минимум и ще се стигне до криза, ако не се напълно до есента, Василев отговори, че то и в момента се пълни - процесът е започнал в началото на май, и напомни, че в началото на изминалата зима капацитетът му е би запълнен 85-90%.

На коментар, че рафинерията в Бургас не може да мине изцяло на неруски петрол, Василев за пореден път увери, че в разговор с предприятието е установено, че може веднага да мине на неруска суровина, като единственият проблем е, че няма "достатъчно нови инсталации за сероочистване, за да се гарантира екологичната сигурност на завода".

Дневник