Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи новата цена на природния газ за май, съобщиха от рецулатора, цитирани от БНТ. Тя е с близо 14% по-висока или 162.17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Днес в ранния следобяд държавната компания "Булгаргаз" внесе прогнозата си, а КЕВР се събра на закрито заседание.

Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на "Газпром", изтъкват от КЕВР и допълват, че поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

Преди дни от "Булгаргаз" поискаха увеличение на цената от 30% заради наложилото се внасяне на алтернативни доставки. Това не беше прието от КЕВР и така беше отложено взимането на решение за приемане на нова цена на природния газ с 13 дни.

В началото на месеца Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори поиска в отворено писмо до редица институции разяснения за ситуацията с доставката на природен газ и очакваната цена. Организацията възрази и срещу късната дата на определяне на цената за месеца.

За юни актуализираните прогнози на "Булгаргаз" за цена на газа показват около 140 лева за мегаватчас - сравнима с цената за април, и значително по-ниска от цената за месец май, посочват от КЕВР. Основен фактор за това са сключените от "Булгаргаз" сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на "Газпром". Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, "Булгаргаз" да внесе официално заявление с предложение за цена за юни.

Дневник