Общинският съвет в Шумен не одобри разходите по капиталовата и инвестиционна програма през 2023-та година и годишната план-сметка за чистота. Двете докладни записки, предложени от кмета Любомир Христов, бяха подкрепени само от групата на ГЕРБ.

С неприемането на годишната капиталова програма реално се спира възможността да се правят разплащания по стартирали вече проекти, по които общината има съфинансиране. Поискана бе 10-минутна почивка за консултации, но след нея не се взе решение за прегласуване.

„Ние по този начин не можем да участваме по европроекти. Обновяването на Дома за стари хора, ремонта на останалата част от зала „Плиска“, канализацията по ул. „Раковски“, за да можем да асфалтираме, старта на санирането на две учебни заведения и много други обекти записани в програмата няма да бъдат започнати“, каза кметът Христов.

По-горещ дебат предизвика план-сметката за разходите по чистотата. Независимият вече общински съветник Камен Андонов постави под съмнение договора с фирмата от село Езерово, която отскоро приема за преработка шуменския боклук, но критикува също и заложените 1,4 млн. лв. за изграждане на претоварна станция за сметта край кв. „Тракия“.

Колегата му Добромир Драев добави, че кметската администрация залага финансов капан за следващия общински съвет, който щял да бъде принуден да вдигне таксата за смет на гражданите. Мотиви против план-сметката изказаха и съветниците от БСП Иван Йонков и Данаил Данчев, които застъпиха тезата, че трябва общината да инвестира в собствена сепарираща инсталация.

„Никаква бомба или капан не се залага. В момента имаме около 2 млн. лв. в сметката ни като  отчисления от РИОСВ, а вероятно сумата ще се увеличи до 2,6 милиона. Надявам се и на около 1 млн. икономии, тъй като цените на горивата падат, а те са основното перо при извозването на боклука“, каза зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров.  
Той бе категоричен, че общинското предприятие „Чистота“ не е в състояние с наличната си техника то да извозва боклука до Езерово и защити договора с фирмата. Даде за пример, че община Търговище също скоро ще започва да извозва до там, като цената за тях ще е по-висока от шуменската.

Кметът Христов изрази надежда, че общинските съветници ще размислят и двете важни за общината докладни записки, които днес не бяха одобрени, ще получат подкрепа на следващото заседание на местния парламент през март.

ШУМ.БГ