Стартира ремонтът на улици в Шумен и селата от общината с изтегления миналата година 20-милионен целеви заем. Това обяви пред журналисти днес кметът Любомир Христов.

В изнесения брифинг участваха още зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров и техническият директор на изпълнителя „Автомагистрали - Черно море“ Асен Тодоров.
Вече се работи по 4 улици - “Неофит Рилски”, “Свети Иван Рилски”, “Шуменска комуна” и “Цветан Зангов”.

„Има много проблеми с водопроводите под улиците, което затруднява работата. Няма отпаднали улици от списъка, който е приет от Общинския съвет. Ако свършат средствата, ще решим дали ще се промени списъкът. Не можем да се ангажираме с твърд график за ремонтите, защото, освен времето, възникват и други проблеми. Например по “Иван Рилски” бяха казали, че е подменена водопроводната мрежа, но се получиха аварии и сега се подменя водопроводът и това бави работите“, каза кметът Христов.

Асен Тодоров уточни, че освен с водопроводите, възникват проблеми и с кабелната комуникация. Премахват се стълбове и вкарването на електро- и телекомуникационните кабели под земята изисква време, а също така зависи и от други фирми.

Зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров добави, че вече текат ремонтите и по селата от общината, като в момента приключват дейностите в Панайот Волов. Следва Белокопотово. „Работим по график и във всяко село за седмица, две ще влизаме и излизаме, каза Тодоров.

Припомняме, че решението за теглене на заем в размер на 20 милиона за ремонта на улици в Шумен и 26-те села от общината бе взето през 2021-ва. В началото на миналата година бе избрана банка, от която да се изтеглят парите, след което се проведоха обществени поръчки за избор на изпълнител.

Списъкът на улиците бе утвърден от Общинския съвет. 

По-късно от общинския пресцентър допълниха, че предстои рехабилитация и на три междублокови пространства в Шумен – по ул. „Цар Освободител“ № 64 и 66, ул. Съединение“ № 45 и ул. „Владайско въстание“ №20.

Веднага след приключване на работата по тези обекти ремонтните работи ще продължат по улиците „Васил Априлов“, „Отец Паисий“, „Любен Каравелов“, „Св. Райко Шуменски“, „Д-р Петър Берон“, „Николай Коперник“, „Антим I“, „Боян Пенев“, „Московска“ и „Кирил Пейчинович“.

ШУМ.БГ