48-годишен шуменец и приятелката му са задържани за производство на наркотични вещества. Мъжът направил в местността "Под манастира" две оранжерии за марихуана, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Работата по случая започнала след получена информация, че мъж от града отглежда канабисови растения. Криминалисти влезли в дирите на 48-годишен мъж от Шумен. В  събота, в хода на операция срещу разпространението на наркотици, било извършено претърсване в частния му имот във вилната зона.

В двора криминалистите открили две изградени оранжерии, с монтирани климатици и оборудване. В едната имало 71 саксии канабис, а в другата - 196 саксии със засадени растения в различен стадий на растеж. 

Извършено било претърсване в имота, като в едно от помещенията намерили 282 полуизсъхнали стръка канабис и около 850 грама суха тревиста маса под формата на глави, която, при направения полеви наркотест, реагирала на канабис.

Иззети били още 241 корени разсад от растението канабис с различна височина – между 20 и 50 см., и оборудване за отглеждане и сушене на растенията.

При претърсване в имот в града, обитаван от 48-годишната приятелка на мъжа, криминалистите намерили около 300 грама сух канабис.

Двамата били задържани за срок до 24 часа.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на прокурор от окръжната прокуратура в Шумен, добавиха от полицията.

От пресцентъра на Апелативна прокуратура уточниха, че мъжът с инициали К.К. и жената Н.Д. са обвинени за две престъпления по чл. 354а, ал. 1 и чл. 354в, ал. 1 от НК, като той е привлечен в качеството му на извършител, а тя – на помагач. Двамата не са известни на органите на реда и не са осъждани до момента.

ШУМ.БГ