Инвеститори от Силициевата долина закупиха 220 000 декара (220 km²) земя в Калифорния. Зад покупката стои групата Flannery Associates, която иска да построи утопичен нов град. Той трябва да стане дом на десетки хиляди души и да се захранва изцяло с възобновяема енергия, пише в. "Гардиън".

За сравнение, площта на Сан Франциско е два пъти по-малка.

Проектът е ръководен от Ян Срамек, 36-годишен бивш търговец на Goldman Sachs.

Сред инвеститорите в утопичния град са съоснователят на Linkedin - Рейд Хофман, съпругата на Стив Джобс - Лорън Пауъл Джобс и създателите на финткек приложението Stripe. Имената включват редица известни предприемачи и инвеститори в успешни стартъпи, съобщава Times. Много от участниците в проекта са милиардери.

През последните 5 години Flannery Associates купуват земя в района на военновъздушната база Травис до Феърфийлд. Инвестицията коства близо 800 милиона долара.

"На земята ще бъде построен нов град с десетки хиляди нови домове, голям соларен парк, овощни градини с над милион нови дървета и огромни паркове", съобщава местния вестник SF Gate.

Градът ще разчита на предварително планирана мрежа за обществен транспорт и с висока степен на дигитализация.

Най-трудната част в изграждането на утопичния град ще е свързана с изваждането на необходимите разрешения. Друга пречка е, че той се намира в район, в който засушаването може да затрудни снабдяването с питейна вода.

Това не е първият път, в който милиардери от Силициевата долина правят стъпки към построяването на собствен град. Нито един от останалите проекти обаче не е бил толкова мащабен, а мнозинството от тях са приключвали неуспешно.

Критиците на новия "утопичен град", твърдят, че той много бързо може да се превърне в "антиутопия". Особено предвид факта, че създателите му са "милиардери, които са свикнали да чуват единствено "да" за отговор".

Разузнаването и военните в САЩ също показват скептицизъм, защото за започнали проверки срещу инвеститорите. Притеснението им е, че земята е в близост до една от най-важните им военни бази, а зад проекта може да стаят чужди интереси.

От Flannery Associates обаче отговарят, че компанията се контролира от граждани на САЩ и получава 97 процента от капитала си от американски инвеститори, а останалата част идва от британски и ирландски граждани.

Дир.бг