Лидери на "Хамас" провеждат днес втори ден на преговори за прекратяване на огъня с египетски и катарски посредници в Кайро. Видим напредък обаче не е постигнат, тъй като ислямистката групировка продължава да поддържа искането си да бъде сложен край на войната в Газа, съобщиха палестински официални източници, цитирани от Ройтерс.

Палестински представител, близък до посредническите усилия, каза, че делегацията на "Хамас" е пристигнала в Кайро с решимостта да постигне споразумение, "но не на всяка цена". "Сделката трябва да сложи край на войната и да изведе израелските сили от Газа, а Израел все още не се е ангажирал, че е готов да го направи", заяви той пред Ройтерс, като пожела да запази анонимност.

Израел иска сделка, в съответствие с която да бъдат освободени поне част от 130-те заложници, държани от "Хамас". Представител на израелското правителство обаче уточни вчера, че основната позиция на страната е непроменена, заявявайки, че Израел "при никакви обстоятелства" няма да се съгласи на сделка за прекратяване на войната, която води, за да разоръжи и ликвидира "Хамас" завинаги.

Друг палестински представител заяви пред Ройтерс, че преговорите са "изправени пред предизвикателства, тъй като (Израел) отказва да се ангажира с цялостно прекратяване на огъня", но добави, че делегацията на "Хамас" все още е в Кайро с надеждата, че посредниците ще успеят да притиснат Израел да промени позицията си.  

По-рано днес политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания каза, че палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня, което да сложи край на израелската "агресия", да гарантира изтеглянето на Израел от Газа и да постигне сигурна сделка за размяна на заложници.

В изявлението си Хания също така обвини израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за "продължаването на агресията и разширяването на кръга на конфликта, както и за саботирането на усилията, полагани чрез посредници и различни страни".

Най-малко 34 683 палестинци са загинали, а 78 018 са били ранени, по време на израелската офанзива в ивицата Газа от 7 октомври, съобщи днес министерството на здравеопазването в управлявания от "Хамас" анклав. Тези данни не са проверени по независим път.

БТА