Шуменският независим общински съветник Павел Павлов предлага той и колегите му да работят срещу символично заплащане. Докладната му е внесена в деловодството на Общинския съвет, но няма да се гледа на ноемврийската сесия на местния парламент, а на следващата.

Съгласно закона, общинските съветници не могат да работят безвъзмездно. Затова Павлов предлага за участие в заседание съветниците да вземат по 1 лев, а за участие в комисия – по 1 стотинка. 

Според настоящия правилник за дейността на шуменския Общински съвет, за участие в заседание се вземат 12% от основното възнаграждение на кмета на общината, а за участие в комисия - по още 7%.

Кметската заплата в момента е 4 300 лв. По правило всеки съветник може да участва в най-много 3 комисии, но повечето от шуменските членуват в по 2. Така им се получава месечно възнаграждения от около 1 200 лева.

„Да внеса такова предложение бях обещал в предизборната кампания и си го спазвам. Моето мнение е, че в Общинския съвет трябва да влизат хора, които са успели в своята област и да не разчитат на тези пари. Смятам, че можем да работим без възнаграждение в ползу роду поне 3 дни в месеца, все пак за това са ни избрали“, каза пред ШУМ.БГ Павел Павлов.

ШУМ.БГ