"Няма как бюджетът на държавата да стане заложник на независимо кой шеф на болница. Моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното нещо за този министър е да си подаде оставката. Пак казах, не е моя работа да му я искам". Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БТА във връзка с разговора си от вчера с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и действията на ГЕРБ-СДС след решението на министъра на здравеопазването Христо Хинков директорът на "Пирогов" да бъде освободен.

Това е, което се обадих вчера да кажа на господин Борисов, каза Василев и отрече да е определял в телефонен разговор с Бойко Борисов казусът с оставката на директора на "Пирогов" като "глупост", цитира думите му БНР.

Василев беше категоричен, че ако бюджетът не бъде приет тази година, това автоматично означава, че политиката, която води, не се приема от партиите, които подкрепят правителството, и ще подаде оставка.

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев каза вчера, че забавянето на бюджета не било проблем, след като бюджетът за 2023 г. бил приет през юни.

Асен Василев се срещна днес с председателя на бюджетната комисия и зам.-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев (ДПС), с когото уговори график за обсъждане на промените в данъчните закони и на бюджета за 2024 г. Срещата се проведе ден след като ГЕРБ обявиха, че няма да участват в дискусии на проектите правителството заради, според тях политическото, уволнението на директора на "Пирогов". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече случилото се "брутален акт към докторите и всички останали".

Асен Василев смята, че правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която той води и хората, които назначава. Ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че трябва да бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата, каза Василев.

По-рано днес министър Хинков защити позицията си за смяна на ръководителя на Института "Пирогов" с аргумента, че към момента загубата на "Пирогов" от 31 млн. 408 хил. лв., се е увеличила със 7 милиона и че размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано. Здравният министър отбеляза, че когато получи доклад, в който са установени нарушения, е длъжен да предприеме необходимите действия, защото в противен случай може да бъде обвинен в безстопанственост. Одитният доклад е предоставен и на прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и на ДАНС, които от своя страна са предприели по-нататъшни действия, каза Хинков.

Господин Василев много ясно каза като министър, че ако един министър не събира подкрепа от подкрепящото го мнозинство за политиките си, трябва да подаде оставката, каза на свой ред Йордан Цонев.

Цонев отбеляза, че с Василев са се разбрали новата програма за приемането на бюджета да започне с вече приетите от комисия данъчни закони, след което следващата седмица да се премине към бюджета за 2024 г., оставащите данъчни закони и малките бюджети (на ДОО и НЗОК) на второ четене. Идеята е да може преди Коледа да бъде приет и големият бюджет, така че държавата да започне спокойно годината, добави финансовият министър.

Председателят на бюджетната комисия отбеляза, че с министъра не са дискутирали нищо конкретно по бюджета и данъците.

Във връзка с протестите на работещите в сферата на културата Василев изтъкна, че ако някой в държавата иска 50 на сто увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, това очевидно няма да се случи.

"Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година - над 50 млн. лв. са за сценични изкуства и с 28,5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки. Не виждам за какво протестират", каза министърът.

По-рано днес под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" културни дейци от София и страната протестираха пред сградата на Министерството на културата с искания за законови промени, които да гарантират увеличение на бюджета за култура.

Dir.bg