Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Това каза изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка със скандала в съдебната система, последвал убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

"В неделя на 11 февруари получих доклади, че двама прокурори от градската прокуратура са получили заплаха за живота си", посочи Сарафов. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със семейството си. Друга негова колега, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището й открила кръст от клонки, каза Сарафов.

Според него това е конкретен план и предупреждение да внимават в работата си, да не бъдат активни в дейността си. Тези случаи не можем да извадим от контекста на ситуацията в момента, посочи той. И допълни, че ще поиска охрана за тях от правосъдния министър.

Според Сарафов заплахите били свързани по някакъв начин с разследването за убития Мартин Божанов - Нотариуса. 

Пред магистратите той посочи още, че към момента не разполага с достоверна информация за частни клубове, магистратско влияние или съмнителни контакти между съдии, криминално проявени лица или лица с тежки репутационни зависимости.  

По време на изслушването Борислав Сарафов представи справки за работата на прокуратурата по досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии. Той съобщи, че има две преписки. Едната е от 2017 г., образувана в Софийска градска прокуратура, към която е приобщен и сигнал от съдия Цветко Лазаров. По нея е възложена проверка на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), впоследствие има отказ от образуване на досъдебно производство, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния контрол. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши проверка на отказа.

Втората преписка е от 2022 г. , тя е образувана по данни от ГДБОП, като на следващата година е образувано и досъдебно производство и е приобщен сигнал от съдия Владислава Цариградска. Разследването не е приключило, по него се извършват активни процесуално-следствени действия, посочи Сарафов.

Сарафов припомни, че е разпоредил проверка на законосъобразността на наложените откази за образуване на досъдебни производства и прекратяването на преписки, свързани с Мартин Божанов. Също така е назначил и ревизия на част от делата в Софийска районна прокуратура.

На свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати.

"Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях", каза Сарафов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация "Антикорупционен фонд" Николай Стайков. Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов - Нотариуса, посещаван от магистрати.

Съдия Владислава Цариградска, която обяви, че е била заплашвана от Божанов, също присъства на заседанието. Тя изяви готовност също да бъде изслушана. Пред медиите съдийката разказа за натиск от страна на убития Божанов и липса на адекватна реакция от институциите, тъй като казусът е от 2020 г. Изслушването ѝ тепърва предстои.

Дир.бг