Френският президент Еманюел Макрон посрещна българския премиер акад. Николай Денков в Елисейския дворец, където двамата обсъдиха теми като външнополитическите приоритети на България - пълната интеграция в Шенген, приемането на единната европейска валута и присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Срещата ни утвърждава силното партньорство между Франция и България в жизненоважни области като енергетиката, сигурността, отбраната, търговията, културата и селското стопанство, отбеляза Николай Денков на съвместен брифинг във френската столица, където е на еднодневна визита.

Девизът на нашата държава е "Съединението прави силата", което в днешния динамичен свят изглежда по-важно отвсякога. Ето защо българското правителство и парламентарното мнозинство в България ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, структурите на ЕС и НАТО, толкова дълго, колкото е необходимо, коментира министър-председателят, цитиран от БТА.

Затова България вече е изпълнила целта си за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на Югоизточния фланг на НАТО, добави Денков.

И благодари за подкрепата и за положителната оценка на развитието на отношенията с Франция, "на нашите усилия да развием българската държава и двустранните отношения с вашата страна", подчерта той.

Като членове на ЕС и НАТО нашето сътрудничество не само укрепва и гарантира сигурността на нашите две икономики и общества, но и на Европа като цяло, каза още българският премиер.

От своя страна Еманюел Макрон отбеляза, че има много области, в които Франция и България стават все по-близки и които са в основана на европейския проект, като европейската сигурност и отбрана, енергетика, в частност ядрена, и засилването на европейската интеграция.

Макрон поздрави усилията на България, които бяха положени от българското правителство, за интегрирането на страната в ЕС. Много дълъг път беше изминат от България от 2007 г., от влизането в ЕС, до еврозоната, към която България трябва да се присъедини, когато са изпълнени критериите, както и до влизането й в Шенген, заяви френският президент.

Той каза, че един много важен етап вече беше преминат с вдигането на контрола по въздушните и морските граници.

Макрон посочи още, че оценява куража на българските власти, че от самото начало на конфликта в Украйна са обърнали парадигмата в отношенията си с Русия.

"Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година. По отношение на подкрепата за Украйна, ние действаме заедно с европейските ни партньори и по този начин постигнахме одобрение на 50 милиарда евро. Оценявам куража, който показват българските власти още от началото на конфликта в Украйна, да променят в такава степен модела на отношенията си с Русия", заяви Макрон и допълни, че ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности", коментира френският президент.

Дир.бг