В меморандума предлагаме абсолютно открита процедура и ако задкулисието беше във фундамента на нашето управление, нямаше да предизвика такъв взрив. Това е най-силното доказателство, че не става въпрос за задкулисни договорки, заяви пред БНР Антоанета Цонева, депутат от ПГ на ПП-ДБ. Тя подчерта, че именно високото ниво на осветеност на процедурата за избор на регулаторите е предизвикало този тътен.

"Ако някой се договаря задкулисно, нямаше в кулоарите на парламента да се състоят тези вербални престрелки. Напротив - задкулисието е тихо, то си действа на съвсем други нива и не се самовзривява пред камерите", коментира Цонева.

По думите на депутатката в меморандума е разписано несъгласието на ПП-ДБ с формиране на плаващи мнозинства, както и това, че няма да бъдат издигани и подкрепяни ярки политически фигури.

Антоанета Цонева беше категорична, че не става дума за делкане, а за споделена отговорност за това как ще изглеждат регулаторите. 

"Тези, които говорят за делкане, не се разстроиха, когато в ефира на национална медия председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС обяви, че ще се дели 1:1:1 между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Тогава ние казахме, че не сме съгласни с такъв подход и няма да има такъв подход. Меморандумът е отговорът на това. Има две формации, които стоят зад управлението, те трябва да носят отговорност. ... "Да, България" имаме специална резолюция на Националния ни съвет, в която оценихме като грешка начинът на излъчване на ярки политически фигури. Тя последва избора на конституционни съдии."

Меморандумът предлага да се гледат четири фундаментални стълба на управлението, които крепят държавата - борбата с корупцията, състоянието на службите, съдебната система и регулаторите, обясни Цонева.

"На базата на оценките на премиера Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел, които се формират спрямо управленската и законодателната програма, съгласие ще дадат и политическите сили. Това ще определи начина, по който ще изглежда бъдещият Министерски съвет след ротацията. ... Всеки един министър трябва да получи своята оценка и политическите сили да решат кого ще подкрепят и кого - не", каза депутатката от ПП-ДБ.

dir.bg