Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела от пътя Видин - Ботевград ще бъде пуснато във вторник, 5 март, след 15 часа. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка, съобщиха от министерството.

Участъкът е с дължина 13,6 км и започва от разклона за Макреш и е до Бела. Преминава по ново трасе, извън обхвата на първокласния път I-1 (E79). Със завършването на обекта интензивният транзитен трафик вече няма да преминава през град Димово и с. Бела като по този начин се повишава безопасността на движение в региона. Обектът е завършен, издаден е Акт 15 и предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаване на Акт 16 и разрешението за ползване.

Новият участък е с габарит на магистрала с две платна за движение в посока, със средна разделителна ивица и банкети. Платната са с по две ленти за движение, аварийна лента, като в определени участъци с по-големи надлъжни наклони е изградена лента за бавно движещи се товарни автомобили. Такава ще има между 36-и и 39-и км в платното за Видин и между 39-и и 44-и км в посока Ботевград.

В участъка са изградени два пътни възела - п.в. "Макреш" при 36-и км, и п.в. "Бела" - при 46-и км. Чрез тях ще се осъществява връзката с останалите пътища в региона.

Построени са редица съоръжения - мост над река Арчар с дължина над 118 м, два виадукта по 205 м и 218 м, пътни и селскостопански подлези и надлези, включително и ж.п. надлез над ж.п. линията София - Видин, водостоци и т.н. В близост до пътен възел "Бела" ще бъде изграден контролен център за управление на трафика по бъдещата магистрала.

Новият участък е изграден изцяло със средства от републиканския бюджет. Изпълнител е "Автомагистрали" ЕАД. През 2020 г. Агенция "Пътна инфраструктура" възложи по чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки на държавното дружество допълнителното проектиране и изпълнението на строително-монтажните работи на 65,8 км от път I-1 Видин - Ботевград, в участъка между пътен възел "Макреш" и обходния път на гр. Монтана. Трасето е разделено на 5 участъка и първият завършен е от п. в. "Макреш" до п. в. "Бела".

Стойността на строително-монтажните работи на 13,6-километровия участък е близо 341,2 млн. лв. с ДДС. Проектант е "Виа План Бурда" ДЗЗД, с участници: "ВИА-ПЛАН" ЕООД и "Илия Бурда" ЕООД. Стойността на договора е 154 800,00 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от Консултанти Макреш - Бела" ДЗЗД, в който са: "ТЕК - КУАТРО" АД, "СТРОЛ - 1000" АД. Договорите с тях са за 1 674 840,00 лв. с ДДС и 35 998,80 лв. с ДДС.

За другите участъци от пътя

Подготовката и работата на останалите участъци е на различни етапи, отбелязват от МРРБ. Вторият участък - от с. Бела до с. Ружинци, е с дължина 11,1 км. Изпълнените на него строително-монтажни работи са близо 31%. Отсечката ще бъде с габарит на автомагистрала, както първия участък - с две платна за движение в посока със средна разделителна ивица и банкети. Платната за движение са с по две ленти за движение, аварийна лента. Ще бъдат изградени надлез над ж. п. линията Видин - София, мостове над реките Барата и Скомля, селскостопански подлеза. При 50-ти км от двете страни на пътя ще има площадка за отдих с тоалетни, паркинги, осветление и пречиствателно съоръжение.

За следващите три участъка има готови технически проекти и предстои издаване на разрешенията за строеж. Третият участък - от Ружинци до п. в. Белотинци, е с дължина 15,4 км. Трасето преминава изцяло източно от съществуващия път I-1 (E79), без да го пресича и без да навлиза в регулациите на населените места. Габаритът е за магистрала и в участъците с по-големи наклони е предвидено изграждането и на лента за бавнодвижещи се товарни автомобили. Такава ще е отсечката между 61-ви и 62-ри км в посока гр. Монтана, с обща дължина 1,58 км. В този участък ще бъдат изградени 2 пътни възела, пътни надлези, водостоци, 2 моста над р. Лом и р. Нечинска бара и т.н.

dir.bg