Приключи санирането със средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство на IX ОУ „Панайот Волов“ в „Дивдядово“ и ОУ „Панайот Волов“ в село Мадара.

На заключителната пресконференция по проекта днес присъстваха кметът на Шумен Христо Христов, зам.-кметът по образование Светла Станкова, ръководителите на проекта и представител на Норвежката дирекция „Водни ресурси и енергетика“.

За общо 2,232 млн. лв. двете училища бяха изцяло топлоизолирани. Старите отоплителни инсталации на газьол бяха заменени с термопомпи, а на покривите бяха поставени фотоволтаични панели. Очаква се сметките за електроенергия на двете училища сумарно със 122 хил. лв. на година.

„Заедно с нашите партньори доказахме, че можем да подобрим условията, в които учат децата на община Шумен. Направеното по програмата в двете училища е достойно за гордост и възхищение. Това всеки един от нас може да го види в очите на децата, на родителите и учителите и на жителите на кв. “Дивдядово” и село Мадара. Направеното обновяване на сградите на двете училища е пример как би трябвало да изглеждат нашите сгради в посока енергийна и ресурсна ефективност, осигуряваща близко до нулевото потребление енергия, което бе и целта в проекта“, каза кметът на Шумен Христо Христов.

Наблюдаващият техническото изпълнение на проекта от норвежка страна Мортен Педерсен коментира, че от четири години управлява и контролира подобни проекти в България и за него тези два проекта са най-качествено реализираните.

Проектът бе финансиран 100% безвъзмездно Европейското икономическо пространство /Норвегия, Исландия, Лихтенщайн/. Средствата конкретно за двете училища са от Норвегия.

ШУМ.БГ