Училищата в кв. „Дивдядово“ и село Мадара ще бъдат санирани с 2,232 млн. лв., след което сметките им за отопление ще паднат с над 75%.

Мерките за енергийна ефективност ще се реализират по проект, спечелен от община Шумен.  Днес той стартира с встъпителна пресконференция в зала 363 на кметството.

Двете училища ще бъдат изцяло топлоизолирани – на външните стени, пода и покривите. Предвижда се да бъдат премахнати старите отоплителни инсталации, които работят с газьол, и да се поставят нови електрически. По-голяма част от енергията за тях пък ще идва от фотоволтачни панели на покривите. Ще се сложи и енергоспестяващо осветление. Според направеното енергийно обследване се очаква след въвеждането на тези мерки сметките на двете училища общо да спаднат с общо 122 хил. лв. на година.

„Днес даваме началото на този важен проект, който община Шумен разработи, спечели и ще реализира в следващите 24 месеца. Вече подписахме договора за финансиране с управляващия орган – Министерството на енергетиката, и се надявам съвсем скоро да бъде избран изпълнител, за да стартират дейностите в двете училища“, каза заместник–кметът по образование на Шумен Найден Косев.

Финансирането е 100% безвъзмездно по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Средствата конкретно за този проект са от Норвегия.

Предстои да се обявят обществени поръчки за избор на строител и надзор.

ШУМ.БГ