Мъжът, когото прокуратурата обвини, че е автор на заплашителни имейли до магистрати, политици и други публични фигури, а МВР нарече "Червения пират", ще бъде настанен за 3 месеца на задължително лечение в Центъра за психично здраве в Бургас, съобщи БНР.

Решението е на Софийския районен съд по искане на държавното обвинение.

Тройна комплексна съдебно - психиатрична и психологична експертиза е показвала, че Илко Захариев има психическо заболяване, което дава основание съдът да го настани на задължително лечение, стационарна форма.

Информирано съгласие за лечението му ще дава неговия баща, съобщиха от прокуратурата.

Преди два дни Софийският градски съд освободи окончателно от ареста Илко Захариев. Магистратите отхвърлиха искането на прокуратурата да задържи за постоянно обвиняемия, като посочи, че е налице вероятност психичното му състояние да е такова, че да не може да носи наказателна отговорност.

Предишната инстанция - Софийският районен съд, остави Червения перат в ареста на 3 март, защото, според магистратите, има опасност той да се укрие, тъй като води скитнически начин на живот и няма постоянен адрес.

35-годишният мъж бе задържан на 29 февруари в района на Боянските гробища без да оказва съпротива. Той е обвиняем за закана с убийство заради това, че е създал десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните бяха съдия Владислава Цариградска, директорът на НАП, политици и мн. др. публични личности. Към кого да изпраща заплахите, Илко Захариев преценявал, като следял случващото се в обществения живот.

По време на първото заседание бе обявено, че той два пъти е влизал в психиатрия - в Сливен и София.

"Това е един психично болен човек, незлоблив, тих, бивш отличник от математическа гимназия, следвал е архитектура, човекът си живее в неговия си живот. Той е задържан с три огромни чанти с дебели книги", каза тогава пред медиите адвокатът му Георги Георгиев. Според него заболяването на Захариев е форма на аутизъм. Захариев не е съпричастен към деянието, твърди защитникът му.

Дир.бг