„Локомотив“ Горна Оряховица спечели шампионската титла по хандбал при мъжете за сезон 2023/2024. В зала „Арена Шумен“ „локомотивци“ измъкнаха победата срещу „Шумен“ с гол разлика 24:23 и записаха първата си шампионска купа в историята си.   

"Шумен", след три поредни титли, този сезон е със сребърните медали.

Това бе трети мач от Суперфинала между двата отбора, а в него „Шумен“ бе без част от основните си състезатели, което принуди треньорът Никола Карастоянов и президентът Светлозар Начев да ‚станат“ отново състезатели. В игра влезе Карастоянов, който бе в основата на един от обратите в мача. Липсваха Бранимир Балчев, Йордан Михайлов, Теодор Добрев, Николай Николов.

„Раздадохме се докрай. За съжаление ни липсваха играчи, но мисля, че направихме добър мач със силите, които имахме. Остава горчивината от загубата, но пък спечелихме купата на България, което не е максимума за сезона, но е успех“, коментира след мача Никола Карастоянов.

„Поздравявам Шумен за това, че въпреки че бяха без основни играчи играха по този начин. Всички млади момчета трябва да вземат пример от това. Поздравявам и публиката в залата. И двата тима имаха невероятна подкрепа от нея. Радвам се, че успяхме да победим. Искам да поздравя моите момчета, които показаха, че са израснали и психически, защото мачът бе оспорван и до края имаше интрига“, каза след победата наставникът на „Локомотив“ Йордан Димитров.

В решителния двубой за титлата двата отбора влязоха малко предпазливо като разчитаха на добра игра в защита. „Локомотив“ вкара първия гол в срещата и резултатът 0:1 се задържа над 6 минути преди Димитър Грозев да изравни за „Шумен“. Последва размяна на голове и равенства в резултата. След 5:5 „Локомотив“ избухна и в 24-тата минута поведе с 10:5. В тези минути влезе Никола Карастоянов, вкара шестия гол за „Шумен“, а до края на полувремето шуменци намалиха до 9:10.

След почивката „Шумен“ направи пълен обрат и поведе с 13:11, а след пет минути игра и с 16:13. По-късата скамейка на шуменци си каза думата, момчетата натрупаха умора и въпреки невероятните изпълнения на вратата на Иван Иванов-Змея, позволиха на „Локомотив“ да направи обрат. В средата на полувремето „железничарите“ изравниха за 16:16, а след това поведоха с разлика от гол. При 18:19 „Шумен“ пропусна дузпа, а при 21:22 направи грешка при подаването си за контраатака. Това даде възможност на „Локомотив“ да поведе с 24:22, а в последната секунда на мача „Шумен“ върна гол за крайното 23:24.

Тансер Юсню от „Шумен“ бе определен за най-добър защитник на мъжкото първенство този сезон. Най-добър вратар е Пламен Иванов от „Фрегата“ Бургас. Голмайстор е Преслав Станчев от „Осъм“ Ловеч.

ШУМ.БГ