Започна Международният конкурс за пианисти и цигулари - млади изпълнители, „Панчо Владигеров“. Той бе открит тази вечер на тържествена церемония в зала „Проф. Венета Вичева“ на община Шумен, на която присъстваха повече от 200 шуменци, гости на града, жури, пианисти и цигулари.  

„Щастливи сме, че в нашия град днес присъстват толкова талантливи млади изпълнители и толкова големи експерти в музиката. Поздравления за вашата отдаденост в това велико изкуство. Пожелавам ви достойно и успешно представяне на всички вас, приятни емоции и щастливи мигове", каза в приветственото си слово кметът на Шумен Любомир Христов.

Градоначалникът се бърна и към цигуларя проф. Минчо Минчев. От мое име и от името на всички шуменци искам  да ви благодаря, за това, че превърнахте конкурса Панчо Владигеров в значимо музикално събитие за България и за света“, каза още Христов. 

След церемонията по откриването присъстващите се насладиха на изпълнения на Борис Узунов, Емил Бояджиев, Рустам Губкин-Матейски всички носители на първи награди от националния конкурс „Панчо Владигеров“ през 2013-та.

В тазгодишното издание на конкурса ще участват 36 млади таланти от България, Чехия, Сърбия, Турция, Япония и Тайван. 17 тях пианисти, а 19 – цигулари.

Журито по пиано включва Людмил Ангелов /председател/, Акилес Делле Винье /Аржентина/, Андреас Фрьолих /Германия/, Боян Воденичаров, Марина Капацинская /България/ Минг Янг /Китай/. Журито в специалност цигулка е председателствано от проф. Минчо Минчев. Членове са Гинка Гичкова, Мухамеджан Турдиев /Турция/, Уте Хасенауер /Германия/, Флорин Кроитору /Румъния/.

Конкурсът ще се проведе в три възрастови групи за всяка специалност. Утре от 10,00 часа ще започне първият тур в специалност пиано. Цигуларите започват в неделя.

Международният конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ ще бъде закрит на 5-ти май с концерт на лауреатите в специалност цигулка. Ден преди това ще бъде заключителният концерт в специалност пиано.

Организатор на конкурса е Фондация „Панчо Владигеров”. Нейни партньори са  Министерството на културата и Община Шумен, а Почетен патрон на конкурса е председателят на Народното събрание. ШУМ.БГ е официален медиен партньор.

Утре 29 април – първият ден от Международния конкурс за пианисти и цигулари жребия определи да започне прослушването на специалност „Пиано“ 3 група. Участниците са Йоана Райчева, Георги Василев, Тодор Папазов, Анна Гаалова от Чехия и Емануил Иванов.

Прослушването е от 10.00 до 12.00 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

ШУМ.БГ