Върховният съд на Южна Африка увеличи присъдата на Оскар Писториус повече от два пъти. Първоначално звездата от параолимпийските игри получи шест години затвор за убийството на приятелката си Реева Стеенкамп, но сега съдът наложи 15 години затвор, което е минимумът за убийство.

Писториус вече е излежал част от присъдата и му остават 13 години и пет месеца затвор. Според становището на прокуратурата предишната присъда е била "шокиращо снизходителна".

Стеенкамп беше убита на 14 февруари 2013 г. в дома на двойката в Претория. 29-годишният модел е била простреляна от Писториус с четири куршума.

Първоначално бившият атлет беше осъден на пет години затвор за непредумишлено убийство. Той излежа ефективно само десет месеца, а остатъкът от присъдата трябваше да изкара под домашен арест в луксозната вила на своя чичо - без проследяващо устройство и с разрешение да напуска къщата, за да ходи на работа, да извършва обществено полезни дейности и да посещава важни семейни събития.

Прокуратурата обаче обжалва и през декември 2015 г. Писториус беше признат за виновен в предумишлено убийство. След това присъдата му стана шест години.

Дневник