След като от октомври цената на водата в Шуменско скочи с 22% и стана 3,22 с ДДС. за кубик, от 1-ви януари влиза ново повишение с 10,5 стотинки. Така крайната цена за битовите потребители на ВиК от новата година ще стане 3,325 лв. за кубически метър.

Увеличението бе одобрено днес на открито заседание на КЕВР, на което бе разгледан доклад за утвърждаване на цената на водата на 15 дружества. На него присъства националният омбудсман Мая Манолова. Тя разви тезата, че данните за социалната поносимост на цената на водата могат да се изчислят по две системи и КЕВР неправилно използва тази, която облагодетелства ВиК дружествата за сметка на гражданите.

Увеличението е очаквано, защото бе заложено в бизнес плана на ВиК-Шумен за периода 2017-2021 г., който пък бе утвърден от КЕВР на 25 септември тази година.

Анализът на социалната поносимост на цената на ВиК услугите по данни на Националния статистически институт е 5,44 лв. с ДДС за кубик вода. Така предложената от ВиК-Шумен  и утвърдена от КЕВР е далеч под нея.

Според бизнес плана на ВиК-Шумен през 2019-та цената на водата в Шуменско обаче няма да се вдига.

ШУМ.БГ