Мястото с форма на сфера, където младежи от Шумен ще могат да се събират, да контактуват, да творят вече е факт. Т.нар. Младежка геосфера тази вечер бе официално открита. Тя се намира в градинката до Безистена и още първата вечер събра десетки млади хора.

9-метровата конструкция бе изградена за малко повече от седмица, като над 50 доброволци се включиха във физическото реализиране на сферата. За библиотеката й са дарени над 1000 книги. Сред тях има всякаква литература – световна, българска класика, техническа, политическа литература.

„Чувстваме се удовлетворени от това, което направихме. Това нещо надскочи първоначалния ни проект и представите ни. Надявам се хората да преоткрият това място и да го използват“, каза Петър Бодуров, един от двигателите на проекта за изграждане на геосферата. 

Той допълни, че са успели да се впишат в бюджет от 13 хил.лв. „В тези пари обаче не е включен интелектуалния труд, рекламните ни материали, изработката на самия дървен материал. Постарахме се максимално да изпилим нещата, за да построим тази сфера и тя да  бъде максимално функционална с максимално много неща в нея“, обясни Бодуров.

Изчисленията са показали, че конструкцията може да издържи около 130 години, а винила, с който е покрита - около 10 години. „Но ако се пази можем да гарантираме, че сферата ще издържи“, уверен е Петър Бодуров.

Очаква се и скоро да се сложи видеонаблюдение в градинката, за да се следи за вандалски прояви около сферата. Вътре в нея има изградено осветление и видеонаблюдение 24 часа, 7 дни в седмицата.

Младежката геосфера в Шумен е факт благодарение на инициативата на Общинския младежки съвет в Шумен, който кандидатства с проект пред  сдружение „BG Бъди активен“ по проект "Място – Доброволчество с въздействие", който се подпомага финансово от Кока Кола.

ШУМ.БГ