Дарение от 6 електронни бебешки теглилки и ларингоскопски комплект получи днес Отделението по неонатология на шуменската болница. Те са купени със средства от приключилата вече кампания за събиране на пластмасови капачки на Фондация "Нашите недоносени деца".

Дарението е на стойност 978 лева - сумата, спечелена от предадените за рециклиране близо 10 тона капачки. В кампанията се включиха училища, градини, институции.

"Около 10% от бебетата, които се раждат в нашата болница са недоносени. Имахме голяма нужда от теглилките и още по-голяма от ларингоскопския сет с фиброоптика, който буквално спасява живот", каза началникът на Отделението по неонатология д-р Лиляна Куздова.

Миналата година с парите от събраните пластмасови капачки отделението получи пулсоксиметър на стойност 2200 лева. Отделението обаче има нужда и от нов електрокардиограф.

"Моето лично мнение е, че кампанията с пластмасовите капачки трябва да продължи, защото тя обединява много хора", каза още д-р Куздова.

Кампанията засега няма да продължи, поне не от Фондация "Нашите недоносени деца". "Хората предават капачки, но истината е, че много трудно се намират доброволци. А трябват хора и за сортирането, и за транспортирането на пластмасата", каза за ШУМ.БГ представителят на Фондацията за Шумен Емилия Чапкънова. Тя добави, че е готова да окаже съдействие на всеки, който реши да направи нова кампания за капачки.

На 17-ти ноември е Международният ден на недоносените деца. Денят ще се отбележи в Шумен със среща на родители, деца и специалисти. Тя ще бъде тази събота от 11,00 часа в конферентната зала на Поликлиниката /ДКЦ I/.  

ШУМ.БГ