Лекция на тема „Дивечът като биологичен ресурс“ изнесе пред студенти еколози от ШУ „Епископ Константин Преславски“ ловният експерт на Североизточното държавно предприятие инж. Тервел Стефанов.

Лекцията е включена в учебната програма на еколозите, след като ръководствата на Североизточното държавно предприятие и ШУ „Епископ Константин Преславски“ подписаха договор за сътрудничество преди 2 г., по силата, на който студенти стажуват в предприятието и неговите териториално поделения.

В конферентната зала на предприятието гостуваха студенти от IV курс, специалност „Екология“ на висшето училище, които бяха запознати  с най-добрите български трофеи от благороден елен и елен лопатар, дива свиня и дива котка, както и с грижите, които се полагат за дивеча и начините за ограничаване набезите на бракониери в ловните територии.

Студентите бяха запознати и с нормативната уредба, по която работят ловните специалисти и ловците, организациите, които отговарят за стопанисването и опазването на дивеча, както и контролните органи, които следят за спазването на законите и наредбите в сектора.

Любопитен факт за студентите бе, че от 30 години България държи първенството за трофей от благороден елен, като животното, което все още не е надминато никъде по света, е отстреляно в Североизточна България.

ШУМ.БГ