Два нови шестканални електрокардиографа получиха днес Детско и Неонатологично отделения на МБАЛ-Шумен. Дарението е реализирано по проекта „Дарявай, докато четеш”  на шуменския "Инeр Уил клуб". 

Апаратите са с вграден софтуер, запаметяват извършените до момента електрокардиографски записи и дават възможност за по-прецизно диагностициране на минимални отклонения в сърдечния ритъм, както и за сравнителен анализ между настоящия и по-ранен ЕКГ запис на един и същ пациент.

"За нас е важна не толкова стойността на дарението, а по-скоро това, че то се случва благодарение на четящи деца чрез сайта "Чети - Дари", който нашият клуб стартира през 2016-та година. До момента на него са регистрирани 1038 деца, а 108 от тях са дарили кредитите си от прочетени книжки за тази трета наша кауза", каза ръководителят на проекта „Дарявай, докато четеш”  Катя Александрова.   

"Благодаря от името на колектива на болницата. Всеки жест към нас ни трогва и носи удовлетворение на работещите тук", заяви директорът на МБАЛ д-р Димитър Костов.

Благодарност изказаха също началниците на Неонатологично отделение д-р Лиляна Куздова и на Детско отделение д-р Галин Чобанов. 

Двата електрокардиографа са на стойност 3300 лева. Дарението е третата изпълнена кауза - „Подари обич и грижа на децата с болни сърца”, по проекта „Дарявай, докато четеш”. 

Целта на проекта е да запали българските деца да четат книги. Те могат да влязат в ролята на дарители като заслужат правото да разпределят финансови средства, постъпили по обявената благотворителна сметка, към предпочитани от тях каузи. Всеки ученик може да спечели кредити, като попълни успешно поне един тест по книга от съответната възрастова група. След това може да ги насочи към някои от публикуваните в сайта активни каузи. До момента в сайта са регистрирани 1039 ученици от цялата страна, които са прочели 1425 книги.

Реализираните до сега каузи бяха за изграждане на външна класна стая в ППМГ "Нанчо Попович" и за закупуване на инфузионна помпа за Неонатологично отделение. Към момента се изпълняват нови 5 каузи

ШУМ.БГ